Кънчо Стойчев взривяващо: До дни народният бунт ще стане масов и брутален… Дните на Борисов са преброени!

0
1905

Народният бунт е още в зародиш. Тепърва предстои той да стане масов. До 1 месец.

А причина та за недоволството на населението е повече от ясна – налице е тотално разминаване между печалната реалност, в която живее народа и реалността на управляващите. Арогантното отношение на властта към народния ропот пък още повече възпламенява бунта.

Това коментира днес социологът Кънчо Стойчев пред агенция „Фокус“.

За разлика от кроткия социален протест на майките на деца с увреждания, сега вече става въпрос за народен бунт в най- чиста форма. Характеризира се със спонтанност.

Идеите на протестиращите не са изчистени, още са хаотични. Те нямат единен организационен център. Но са в процес на развитие.

И Когато идеите на улицата започнат да се конкретизират и да се формират конкретни искания, бунтът ще стане масов. Този народен бунт ще става все по-мащабен и няма лесно да стихне.Той показва нещо много важно – че повече не може така.

В момента управляващите се опитват да обвинят недоволните в опит за преврат. Опитват се да припишат протестите веднъж на опозицията, друг път на външни сили…

Но на всички ни е ясно: Бунтът е заради 10- годишното управление на ГЕРБ. Заради корупцията, кражбите, монополизацията и арогантността на Борисов и партията му. За 10 години на власт ГЕРБ не реформираха нито един сектор, стандартът на живот в България тотално се срина.

А Борисов и хората му превърнаха партията си в партия– държава, в един уродлив и безпринципен вариант на отминалата тоталитарна система, коментира още Кънчо Стойчев.

За 10 години ГЕРБ показаха, че нямат капацитет да управляват. Защото едно е да управляваш, и съвсем друго – просто да държиш властта. Това прави Борисов – държи властта, разбира се не без външна помощ. Държи я, но не може да управлява.

В момента управляващите са в патова ситуация и в отчаянието си не спират да плашат хората, че предсрочните избори са нещо лошо. Плашат, че нови избори ще са фатални за страната ни… Докато всъщност е точно обратното. Чрез сплашване се опитват да откажат народа от идеята за избори – да лишат хората от демократичното им право! Ето срещу това е бунтът – срещу авторитаризмът и властовият диктат, който установиха ГЕРБ по време на 10-годишното си управление.

„На фона на народното недоволство, президентът Радев удари звучен офицерски шамар на Борисов“, категоричен е социологът. Радев призова Борисов да представи публично идеите си как смята да бори корупцията и да вдигне на крака издънената българска икономика. А премиерът реши, че Президентът го кани на среща да се изясняват. И се хвана за това като удавник за сламка. От президентството обаче поляха Борисов със студен душ, като поясниха, че Радев е имал предвид „премиерът да представи план пред народа и да си свърши работата“. И че „Президентът няма никакво намерение да прави задкусилни договорки“.

Най- сериозната грешка на Борисов беше, че не поиска веднага оставката на Валери Симеонов. Въпреки че той по принцип има нюх за оцеляване, в този случай подцени ситуацията. И отказът да освободи Симеонов още повече настрои хората срещу правителството му и срещу самия него. Не че този акт щеше да спаси и закрепи задълго Борисов, но можеше да удължи с още малко пребиваването му в политиката, завърши Кънчо Стойчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук