Леден финал на Есен 2018 с до -20 в Петък , ВИЕЛИЦИ, СИЛЕН ЛЕДЕН ВЯТЪР И СНЯГ ДО 30 СМ

0
365

След като в събота студената завеса започна бавно да се оттегля от страната и упоритият континентален студ, който се спусна след преминалия средиземноморец №2 за тази есен, бе заместен от топлия воал на Сахара, който ни довлече преминалия леко периферно средиземноморец.

Но страната попада в обширна област на ниско атмосферно налягане, която определя и леко нестабилното време и формирането на валежни зони и приземни циклони.

В момента от най-добре изразената дъждовна зона попревалява по морето

В следващите часове се очаква да продължи с откъслечните валежи зони, а през нощта срещу вторник се очертава формирането на една по-мащабна, която да обхване почти цяла Северна България, Софийското поле, планините около него, Осогово, Рила и Пирин.

Над Осогово е възможно и да повали повече, но до края на деня повече от 5-6 литра не се очертава да се излеят, тоест малко ще понамокри.

Регионалният модел дава точно северозападно от Софийското поле, в района на планината Чепън – в състава на Западна Стара планина между Софийското и Годечкото поле, до нощта срещу сряда да се излее най-много дъжд, до 30 литра.

Но Странджа ще отнеме титлата дъждовен колос на Чепън планина, тъй като спускащият се от север-североизток леден въздух ще изтика средиземноморецът над Централна Гърция.

Обширната циклонална област, простираща се от Балеарските острови на югозапад до сърцето на житницата на Европа Украйна, вкарва топло към североизточната част на Балканите.

Затова и днес за първи път от повече от 10 дни локално вдигна над 15 градуса. Фьоновият колос – старата столица Търново се прояви и вдигна над 16 градуса, по Струма също се затопли.

Изненадващо топли колоси на републиката са на градовете в Санданско-Петричкото поле, а нагоре по течението на Струма – Благоевградското и Кюстендилското поле, които са си доста мразовити.

Заедно със старата столица са носители титлата топли колоси на републиката за днешния 26.11 с по 16 градуса, Софийското поле също постигна заветните 10 градуса, а на Черни връх продължава да духа ураганен южняк.

Впечатляващ леден финал на есен 2018 г.

Началото на края на плахият опит за влажна топла доминация на Средиземно море се очертава да започне утре още преди обяд, когато над Северна България, вятърът ще започне да търси посока.

В следобедните часове над Източната Дунавска равнина вече ще е обърнал откъм студената страна – от североизток, към средната и западна част на равнината ще е от изток.

На юг от Стара планина все още южняците ще преобладават. Със спускането на нощта североизточният вятър ще започне да се усилва до над 30 километра в час. С него ще започне да се спуска и студен въздух, който бързо ще обхване Западната и Средната Дунавска равнина, като ще свали градусите във височина -6.

Това ще е само началото на студеното нашествие, което се очертава да прерасне в ледено в нощта срещу 29 ноември, като по билото на Стара планина ще бъдат отчетени за първи пъти отрицателни двуцифрени стойности на 1500 метра.

Ледено ядро и екстремни зимни условия

Според настоящите сценарии леденото нашествие ще продължи и в четвъртък, като във височина над Западната Дунавска равнина и прилежащия Предбалкан и билото на Западна Стара планина ще падне и под -10 градуса.

Над Видинската и над западната част на Влашката низина ще се образува ледено ядро, чиято температура ще се понижи до -12 градуса, характерни стойности за същинската зима, а не за ранна, в която ще навлезем в събота.

Тези толкова ниски температури във височина, гарнирани с леден вятър, който над Източна България и по морето в сряда ще достига пориви до бурен с пориви до 70-80 километра, ще прави усещането не за същинска, а за екстремна зима.

В Западна и Средна Дунавска равнина студът ще се поддържа от леден от умерен до силен югоизточен вятър, който ще се раздуха в сряда следобед и ще спира едва в петък вечер.

Мощната двухилядна снага на Калоферския Балкан с първенеца ще отблъсква ледения вятър заедно със сравнително високия Среден Предбалкан и затова ще духа от югоизток на северозапад.

Но по-скоро доминиращият фактор за това завъртане на вятъра завихрянията над Влашката низина.

Тези ледени и екстремно зимни условия гарантират най-малко 3 ледени дни за почти цяла Северна България, дори и морето няма да бъде пощадено от ледената прегръдка, а на североизток е възможно да стигнат и до 5 ледени дни, и едва в навечерието на Никулден да отпусне.

Ледени дни – ноември става януари

Софийското поле засега е с почти сигурни 2 ледени дни – предпоследния и последния ден на календарната есен – 29 и 30.11 с пик на студа в петък сутринта, но и следобед няма да отпусне, максимумът се очертава да остане под нулата.

Ако има облаци, каквито изгледи има за момента, в петък може да не стане повече от -6 -7.

В първия ден на календарната зима студът във височина ще започне да изтънява, но упоритият континентален студ няма да се даде така лесно.

Но все пак е възможно Софийското поле и да поеме улови от топлия полъх откъм Санданско-Петричкото поле и в събота да поотпусне.

Сандански се очертава да се размине най-тънко от тази обстановка. В сравнение с останалата част на страната, дори и по морето.

Най-студен се очертава петък, когато максималната няма да вдигне повече от 5, а сутринта ще е мразовита с минимум от -3, най-ниският от първа пролет, възможно е дори от края на февруари.

Това може би ще е първото замразяване за най-топлия град в държавата. Но +5 +6 градуса максимуми са ниски за този топъл край, при все че средната максимална за декември е двуцифрена.

Повече дъжд, отколкото сняг

Обширната област на ниско налягане се очертава през утрешния ден да формира няколко циклона, валежни зони от които ще достигнат Санданско-Петричката котловина още утре сутрин.

Единият от циклоните ще опита да ни достигне откъм Адриатическо море, но няма да успее, само валежни зони от него ще достигнат Западна България в ранния следобед и може да се очакват по-обилни валежи.

От югоизток ще си прокарва път друга валежна зона, която ще достига Сакарско-Странджанския край и ще обхваща почти целия югоизток.

В следобедните часове се очертава усилване на валежите на запад, особено в Софийско-Трънския край и на северозапад – до Видинската низина.

По-слабо изразени валежни зони се очертава да обхванат цяла Северна България, от които ще вали по-скромно.

На смрачаване, към 18 часа, вече над цялата страна трябва да се лее дъжд, с изключение само на част на Пловдивското поле може би, ако не някакъв бъг на модела.

С навлизането на студа циклонът ще блокира и снегът, който се очертава да вали не е от циклона, който ще се установи над Гърция, а от засрещането на студеният и по-топлия и влажен въздух.

Това означава, че на съществени снеговалежи не можем да се надавяме. Над Рило-Родопския масив все пак е възможно, заради близостта на циклона, а и все още ненавлезлия студ.

Леден вятър в Старозагорското поле и към Бургаската низина

В Горнотракийската низина сняг може би ще завали едва в сряда след залез, когато студът установи пълноценна доминация и на юг от Стара планина.

Пловдивското поле засега се очертава да се размине почти без вятър, това завъртане на вятъра над Средната Дунавска равнина ще се окаже решаващо и Пловдив ще се размине малко с тази обстановка.

Сняг може да повали в сряда, след като се стъмни, да натрупа 2-3 см и да се запише като първия снеговалеж за сезона, но засега по-скоро е възможно и да се разминем. Без циклон е трудно да се разчита на валеж, може би ще е само сух студ с предшестващ дъжд.

Да, ще е мразовито 2 дни с ледени петък и събота и минимуми до -6 градуса.

В Старозагорското поле обаче с този север-североизточен вятър до 60-70 километра в час ще е коренно различно, както и на изток към Бургарската низина, където в нощта на сряда срещу четвъртък ще е най-силен леденият вятър.

В четвъртък ще отслабне, но ще продължи да духа с над 40 километра в час и през целия ден изобщо няма да става навън, тъй като ще е пронизващ, ще се усеща като -12 -15, дори в пика на слънчевата активност.

Омекване в навечерието на Никулден

След апогея на застудяването в петък сутринта, от събота, 1-вия ден на календарната зима се очертава да започне да поотпуска като първият топъл пробив ще направи от Санданско-Петричката котловина, но много плах и в Софийското поле може да се усети нещо и да прескочи нулата следобед.

А мразовитите колоси на североизток ще имат нужда от доста сериозна топла подкрепа, та да измъкнат от лапите на сибирския студ, но това би трябвало да стане в началото на следващата седмица. 

Източник: Meteo Balkans

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук