Маските на олигархията паднаха! Пеевски – враг №1 на олигархията

Изпират фейковете през „Дойче Веле“, тиражират ги през анонимни сайтчета

0
70003

Маските на олигархията паднаха и тя нарочи за враг №1 депутата Делян Пеевски. Причината е приемането на новия медиен закон, който изсветлява собствеността и финансирането им.

В този контекст Фабриката използва „Дойче Веле“, за да препере фалшивата си новина и уж да й придаде по-голяма тежест. Пространен анализ на кресливата авторка на „Медияпул“ Полина Паунова, която се подвизава и в „Дойче Веле“, беше публикуван в българската секция.

Материалът е насочен срещу медийния закон и в него бяха направени две внушения.

Едното е как от закона ще пострадат малки сайтове и едва ли не ще им се запуши устата, след като трябва да си кажат кой им е собственик и да си посочат средствата за финансиране.

На второ място материалът целеше да се внуши, че поправките за КТБ ще „донесат определени ползи, например материални“ на Делян Пеевски. Както е известно и многократно сме писали нашият издател няма и никога не е имал никакви дела, свързани с активи на КТБ. Напротив, законът, който бе приет от парламента, и чиито вносител са Пеевски и колегите му Хамид Хамид и Йордан Цонев, цели тъкмо това – да бъдат върнати в КТБ всички вторично откраднати активи след фалита на трезора. Чудно е как българската секция върти фалшиви новини под носа на уважаваната и световно известна корпорация „Дойче Веле“.

Олигархията е силно уплашена от втория закон, защото тя лансира фалшивите си новини в т.нар. ветрило от сайтове. В повечето случаи те са анонимни, без ясна собственост и без ясно финансиране. Освен това възниква въпросът как се финансират и опорните медии на олигархията при положение, че босът на „Капитал“ Иво Прокопиев е със запорирано имущество от КПКОНПИ за 200 млн.лв. Издателят на „Клуб Зет“ и Господар на хапчетата Огнян Донев пък е подсъдим за укриване на 62 млн. лв. данъци.

Как ще обяснят дали пари от тези запори и укрити данъци не отиват директно в медиите им?

Фалшивата новина на Полина Паунова беше незабавно разпространена от ветрилните сайтове, които се използват за разпространяване на фалшиви новини.

Сайтът „Тоест.бг“ обяснява за себе си, че събира пари през PayPal, като иска от всеки дарител по 60 лв. на година, с други думи по 5 лв. на месец, „по-малко отколкото струва една кутия цигари“. Сайтът се издава от фондация от няколко души, чиито имена нищо не говорят на журналистическата гилдия. Сами се сетете за каква част от ветрилото за фалшиви новини става въпрос.

Интересно е още, че първи системата PayPal използва за дарения проваления правосъден министър Христо Иванов. Той просеше пари от хората по интернет път, за да влезе „Да, България“ в парламента. Но първо не успя и остана да го гледа само отвън, а второ – така и до последно не стана ясно колко пари са събрани по този начин и за какво са били разходвани.

И за да е картината на фалшивите новини пълна, не можем да пропуснем и напъните на създателя на „Фрогнюз“ Огнян Стефанов, по-известен като Агент Академик на ДС. Агентът е публикувал текст, който обяснява как уж Пеевски бил разследван в САЩ, а не е разследван у нас, въпреки че и КПКОНПИ, и прокуратурата недвусмислено заявиха, че нашият издател не е извършил никакви закононарушения.

„Фрогнюз“ играе ролята на пресцентър на белградския крадец, а агент Академик се явява личен рупор на Цветан Василев. Пасквилът във „Фрогнюз“ е подписан от д-р Димитър Попкутуев, лице което не съществува и вероятно зад него се крие агент Академик. Текстът услужливо беше препечатан от „Факти.бг“, като целта на подобни фейкове е да скрият кражбата на БГ Мадоф, както и факта, че той продължава да получава щедри траншове от „Дунарит“ и „Петрол“.

И като говорим за олигархия и фалшиви новини, няма как да не споменем факта, че гуру на крадливата приватизация е Драгалевския лаборант Иван Костов, който до ден днешен задкулисно дърпа конците на своите отрочета и техните медийни пионки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук