Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

0
8560

Администрацията бламира реформата, постигната с миналогодишните протести на родители на хора с увреждания. Те чакаха увеличение, а получиха забавяне и то точно през януари, когато сметките и други разходи се повишават. Няма законови причини от Министерството на труда и социалната полититка (МТСП) да бавят до средата на февруари плащанията за хора с увреждания.

Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред БНР.

Забавянето стана заради премахването на социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите се прехвърлиха към помощите от социалното министерство. Това е причината от ведомството да обявят, че сумите ще бъдат платени през февруари.

Омбудсманът поиска от социалния министър Бисер Петков плащането да стане през януари. По думите й, всичко зависи от администрацията в социалното министерство. Ангажиментът на НОИ да прехвърли данните на хората, които са получавали инвалидни пенсии, беше до 16 януари.

Относно единната цена на водата, която ощетява изключително хората в малки населени места Манолова каза, че хората в най-малките населени места, които имат гравитачна вода (добива се от помпа – б.р.) и няма никакви ВиК разходи, плащат по-висока цена от столичани. Водата в с. Троица, Шуменско, е по-скъпа, 3,40 за кубик, от центъра на София. Това важи за стотици български села и населени места, каза Манолова.

Според сегашния закон, ако веднъж се приеме бизнес плана на ВиК дружеството, то вече няма заинтересованост да повишава качеството на услугата. „Има гарантирано вдигане на цената всяка година заради инфлацията и никакъв ангажимент (от страна на дружеството). Законодателството е много лошо и се нуждае от спешни корекции“, смята омбудсманът.

По думите й, за тези промени е по-лесно да убеди членовете на Еврокомисията, отколкото тези от Комисията за енергийно и водно регулиране в България. „Има напрежение между мен и институциите (в страната)“, допълни омбудсманът.

Манолова не потвърди информациите, че е била потърсена от БСП с предложение да бъде издигната за кмет на София на местния вот през есента.

Очаква се на 22 януари, вторник, от 10 часа комисията по петиции в Европарламента да изслуша Мая Манолова и другите автори на петицията за двойния стандарт при храните.

„Отново ще изложим тезата, че двойното качество в рамките на ЕС е обида не само към българите, а към гражданите на страните от Вишеградската четворка, Румъния, Словения. 2 милиона евро бяха отпуснати от ЕП за национални тестове и в много от засегнатите държави резултатите показват наличието на двоен стандарт при храните – в различните страни един и същи продукт от една и съща марка се продава с различно съдържание“, заяви Манолова. На изслушването ще бъдат представени данни от българското изследване.

Според нея в рамките на 4-те месеца до края на този мандат на Европарламента има достатъчно време, за да се предприемат мерки по проблема.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук