Мей: Преговорите с ЕС за Брекзит продължават

0
6059

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че на базата на разговорите с европейските лидери е установила, че ЕС иска споразумение за Брекзит, което ще бъде одобрено от парламента в Лондон, информират медии.

Тя направи коментара на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Мей подчерта, че през „следващите дни“ ще продължат преговорите с ЕС, отричайки информация, че евролидерите отказват да й предоставят уверения за плана за Брекзит и конкретно за защитния механизъм за избягване на „твърда“ граница между Северна Ирландия и Ирландия.

„Намерението на ЕС е никога да не се използва защитният механизъм, ако трябва да се прибегне до него, трябва да бъде временно“, изтъкна министър-председателят.

„Имаме най-ясната декларация от ЕС до момента, че защитният механизъм ще бъде използван само временно и те искат бързо да се преговаря за търговско споразумение“, обясни Мей.

Тя смята, че допълнителни разяснения от ЕС относно защитния механизъм „действително са възможни“.

„Обсъжданията ми с колегите днес показват, че допълнителни разяснения и дискусии, след заключенията на ЕС, действително са възможни, каза тя пред журналисти в Брюксел.

„Вярвам, че е по-добре да се напусне със споразумение“, допълни Мей.

Тереза Мей обясни, че 27-те страни членки са заявили ясно, че са решени да ускорят работата за бъдещите отношения или за алтернативни договорености, за да гарантират, че до края на 2020 г. няма да има „твърда“ граница с Ирландия, така че да не се използва защитният механизъм. Според нея официалните заключения от срещата на върха имат „правен статут“, но е ясно, че са възможни „допълнителни разяснения и дискусии“.

Тя отбеляза, че е имала „енергична“ дискусия с председателя Жан-Клод Юнкер и когато той е използвал думата „мъгляви“, шефът на Европейската комисия е говорил за „общото ниво на дебата“, а не за нея.

Мей изтъкна, че правителството е засилило подготовката за напускане на ЕС без сделка, но тя смята, че е по-добре да се излезе от Общността с добро споразумение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук