Младежката безработица в Северозапада остава 13%

0
3542

Младежката безработица в Северозапада остава 13%. Това стана ясно на заключителната конференция относно структурен диалог „Говори Северозападът“ на Сдружение „Младежки глас“.

Председателят на клон-София Димитър Панчев посочи, че образованието в Северозападна България се нуждае от повече подкрепа.

Връзката между ученик-учител-родител е скъсана и това се отразява на пазара на труда, изтъкна Панчев.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че темата е една от най-важните за министерството като политика. В България през последните десет години има тенденция за спадаща безработица, но състоянието на пазара на труда за младите хора в Северозападна България е тревожно, изтъкна тя. Докато средното ниво на безработица в страната е около 3%, в Северозападна България достига 13%.

Като мярка на министерството за трайна заетост на младите хора в проблемния регион Русинова подчерта схемата за младежка заетост, която се осъществява по европейската програма. За Видин досега има около 500 младежи, които са преминали със стаж през програмата.

От тази седмица стартира нова програма към министерството за млади семейства, които нямат възможност да се върнат на работа, защото няма кой да се грижи за децата им. Средствата са осигурени по програма „Развитие на човешките ресурси“. В рамките на 18 месеца Министерството ще осигурява детегледачка, на която ще изплаща месечно възнаграждение.

Русинова подчерта, че дебатът за целенасочени инвестиции в Северозападна България е една от целенасочените подкрепи от страна на ЕС.

Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта определи Северозапада като предизвикателен регион. И визира превръщането на региона в среда за активни млади хора, където има възможности за тяхната реализация.

Структурният диалог за образователната система се проведе в Бургас, Варна, Пловдив, Враца ,Видин и София. Целта на диалога е да доближи хората от Северозапада до институциите, да участват активно в бизнеса.

Проектът се основава на мнението на младежи за образователната система у нас и проблемите, които произтичат от нея.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук