НА ЖИВО В DAILYPRESS-bg.com TV! Главния прокурор Сотир Цацаров много доволен от укротяване на бързината за промени в законите (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Според него формулата е, че "каквото е за всички, такова и за тях"

0
71941
Снимки/източник: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com TV / София Съдебната палара

Снимки/източник: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS-bg.com TV / София, Съдебната палата

„Новият антикорупционен закон има нужда от преразглеждане, внимателно обмисляне и юридическо прецизиране“, е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Цацаров посочи, че когато той критикува, първо се мотивира и след това предоставя време за спокойно обмисляне.

Главният прокурор също е изненадан и резервиран от бързината, с която се е придвижил вторият законопроект на антикорупционния закон.

Бързината е вредна и се постъпи правилно, че надделя разумът„, подчерта прокурорът.

Той заяви, че ще може да коментира внесените промени тогава, когато може да се запознае по-добре с тях.

Цацаров увери, че няма опасност Антикорупционната комисия да се превърне в разследващ орган.

Той припомни, че става въпрос за два варианта на законопроекта, които касаят Антикорупционния закон.

Целта на единия законопроект е да заличи последиците от тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Другият законопроект се оказа доста подробен и изпълнен с разпоредби, които се нуждаят от доста внимателно обмисляне, според Цацаров.

На въпрос как би коментирал промяната в НК непълнолетни да бъдат задържани за 24 часа, без да бъдат уведомявани техните родители, главният прокурор обясни, че нещата имат два аспекта. Таен арест в България няма, категоричен е той и допълни, че всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането си.

Уведомяването и неуведомяването не е свързано с широк неограничен кръг лица. Така наречената временна дерогация и изменението в закона касаят неуведомяване по преценка на конкретно лице от прокурора, подчерта Цацаров.

Според него разпоредбата трябва да бъде прецизирана в две насоки. Не може да се каже неуведомяване на конкретно лице и е трудно да се приеме, че това може да се приложи за всички престъпления. Неуведомяването трябва да се прилага за тежки престъпления.

Трудно може да се приеме, че непълнолетен може да бъде задържан и затова да забраним да бъде уведомен неговият родител„, анализира главният прокурор и допълни, че разпоредбата трябва да бъде прецизирана. Първата насока е свързана с конкретните лица, за които може да се забрани уведомяване, и при всички случаи трябва да се изключат най-близките.

Втората насока за уточняване на наредбата е свързана с това да се прецезират престъпленията.

Трябва да надделее не емоцията, а разумът„, призова Цацаров.

Снимки/източник: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Той заяви, че е нито емоционално, нито рационално изваждането на общинарите от антикорупционния закон, а е целесъобразно.

Според него формулата е, че „каквото е за всички, такова и за тях“.

На въпрос дали е дошла в прокуратурата първата проверка от имота на финансовия министър Владислав Горанов, Цацаров отбеляза, че прокуратурата е уведомена, че е започнало производство, което трябва да завърши с решение дали има конфликт на интереси или не.

Проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство. То приключва с решение, което трябва да установи наличие или липса на основание за започване на производство за конфликт на интереси. Едва когато има такова решение, тогава прокуратурата се очаква да се произнесе по преписката, която е образувана, обясни Цацаров.

На въпрос какво е развитието на наказателното производство срещу Огнян Донев и Гриша Ганчев, главният прокурор заяви, че не разполага с информация.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук