НЗОК в пореден скандал за лечение на деца в чужбина!

В чужбина нямат доверие в Касата

0
13315
Doctor drawing ecg heartbeat chart with marker on whiteboard concept for healthcare and medicine

Здравната каса е издала европейски формуляр S2 за лечение в Румъния на деветгодишния Стефан Радойчев, съобщи „Хоризонт“.

Информацията на НЗОК е по повод изявление от пациентски организации „Заедно с теб“, че на детето е отказано скъпоструващо лечение от болница в Румъния, защото „нямали доверие в здравната каса у нас“.

Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, на две деца, за които има издаден формуляр за изплащане на лечението от НЗОК, има откази – за лечение в Германия и в Румъния:

„Отказват да го приемат с формуляр S2, издаден от Касата, както изпращаме много други деца в държави членки на Европейския съюз, тъй като имат недоверие, че Касата ще изплати това задължение. Изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от Националната здравноосигурителна каса. То е ясно защо. Защото имаме прекалено много просрочия. Със Стефан какво се случва? Румънската каса също отказва да приеме дете“.

Пред БНТ Георгиева коментира смъртта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не успя да дочака белодробна трансплантация с думите: „Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа“.

„Господин премиер този геноцид към децата ни трябва да бъде спрян и тази безумна идея със закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина“, обърна се Георгиева и към премиера Бойко Борисов.

От Здравната каса съобщават, че са уведомили писмено румънския здравноосигурителен фонд, че ще заплатят лечението на Стефан Радойчев в 18-месечен период – както е според европейското законодателство. Детето е със спинална мускулна атрофия, а самото поддържащо лечение е все още експериментално.

От Касата уточниха за „Хоризонт“, че детето е одобрено и от Фонда за лечение на деца за заплащане на придружител и транспорт, а лечението с формуляр S2 е на стойност 800 хляди лева за първия курс, като са необходими три курса.

Въпреки това румънската здравноосигурителна институция е отказала да направи тези разходи в полза на детето и затова то е било изписано на другия ден след хоспитализацията му, без да бъде проведено лечение.

От Здравната каса съобщиха, че нямат информация за отказ за лечение на дете с формуляр S2 от Германия.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук