Назначиха тройна медицинска експертиза на Вълчо Арабаджиев

0
13995

Апелативният специализиран наказателен съд назначи тройна медицинска експертиза за установяване на здравословното състояние на обвиняемия за данъчни престъпления Вълчо Арабаджиев, предаде БГНЕС.

Това стана по искане от страна на защитата.

Експертизата трябва да бъде готова до 24 януари, за когато е насрочено и следващото заседание. Тогава ще стане ясно дали Арабаджиев ще остане в ареста, или мярката му за неотклонение ще бъде променена.

Тройната експертиза ще се направи в „Пирогов“ от невролог, неврохирург и специалист по образна диагностика. Лекарите ще преценят дали е необходимо лечение на обвиняемия и дали то може да се извърши в условията на следствения арест.

В своята жалба адвокатите на Арабаджиев дават няколко основания да бъде отменена наложената му най-тежка мярка за неотклонение.

Те посочват, че обвиняемият е оставен в ареста без основание и с обвинение за престъпление, което не е извършил, а здравословното му състояние никак не се е подобрило – той все още има проблеми с гръбначния стълб.

Според информацията вчера дори му е бил извършен преглед от невролог в частен кабинет.

„След като се приема, че състоянието му изисква експертиза, защо тази експертиза не е вече факт?“, попита след заседанието един от защитниците на Арабаджиев – адвокат Василев.

На днешното заседание стана ясно, че към делото има прикрепени нови 54 тома с доказателства, с които защитата не се е запознала.

Припомняме, че в края на август 2018 г. при спецоперация в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“ бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо.

Защитата поиска от съда да не се взима мярка за неотклонение срещу обвиняемия с мотив, че не е извършил никакво престъпление и не е знаел нищо за пари в касетки.

Според адвокатите на Вълчо Арабаджиев обвиняемият е държан като заложник от българската държава, за да се намерят неговите родители – Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Защитата на Арабаджиев алармира и за влошаване на здравословното състояние на обвиняемия, поради което поиска да бъде направена комплексна съдебно-медицинска експертиза. Съдът не уважи искането, но прие представените от тях писмени доказателства по делото.

От своя страна обвиняемият Вълчо Арабаджиев заяви, че никога не е мислил да се укрива. Той иска да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение от наложената му.

Съдът не пусна Вълчо Арабаджиев от арест с аргумента, че от материалите по делото е видно, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен. Според съда обвиняемият няма опасност да се укрие, но може да извърши ново престъпление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук