Напипаха слабо място на коронавируса с антитяло от 2003 г.

0
103

Коронавирусът, който върлува из планетата, не е първият по рода си, който хората познават. Ето защо учените по света, въоръжени със знанията от предишния опит, търсят пробив срещу причинителя на пандемията. И благодарение на това сега е открито слабо място на вируса.

Списанието Science публикува констатация, направена от фармацевтичната компания Adimab, базирана в Ню Хемпшир (САЩ). Екипът, ръководен от Лора Уокър, е създал антитяло, което може да помогне за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Това антитяло вече е тествано на лабораторни мишки с обещаващи резултати.

Учените са успели да изолират антитела от В клетки на човек, претърпял през 2003 г. инфекция от коронавирус SARS-Cov от сегашното семейство SARS-CoV-2. Чрез промяна на структурата на антителата, учените са успели да проектират ново антитяло, което те са нарекли ADG-2 и което в лабораторни тестове е доказано ефективно при деактивиране на новия коронавирус.

Изследователите са описали това антитяло като „ахилесова пета“ на вируса, а при тестове с мишки са установили, че с него са спрели заразяването им с коронавирус и са ги защитили от други респираторни инфекции.

Този тип антитела, наречени „широко неутрализиращи“ (bnAbs), „са обещаваща възможност за терапия, насочена към предотвратяване или смекчаване на бъдещи огнища, свързани със SARS“, според FDA (Американската агенция по лекарствата).

При мишки, лекувани с ADG-2, беше установено, че коронавирусната инфекция е забавена, а приложено към вече заразени гризачи, беше показано, че това антитяло помага за намаляване на вирусния товар.

Превод и редакция: DarikNews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук