Натискът върху МВР засилил самочувствието на престъпния контингент

0
24092

Проблемите в МВР са от много години и много от тях били свързани с политическото отношение спрямо институцията. Имало редица натрупвания, които довели до намаляването на ефективността на работата на полицията. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му силният обществен натиск върху МВР също оказал влияние е този процес.

„Целият този натиск на обществото, едва ли не полицията да изпълнява ролята на някакъв хор „Бодра смяна“, без да използва сила, а от друга страна полицаите се страхуват да не бъдат обвинени, че са репресивният орган от бившата комунистическа държава доведе до това, че част от правомощията на полицая да респектира престъпният контингент, не се използваха пълноценно и това доведе до засилване на самочувствието на същия този престъпен контингент“, тълкува Каракачанов.

Относно критиките на президента Румен Радев за рокадата в МВР и назначаването на Младен Маринов за вътрешен министър вицепремиерът посочи, че Маринов разбира проблемите и знае как да ги реши.

„Това мога да ви го гарантирам. В качеството ми на вицепремиер, отговарящ за сигурността, в мое лице той (Младен Маринов – бел. ред.) ще има пълна подкрепа за всяка негова стъпка, която ще бъде насочена към това да бъде ликвидирана, или поне обуздана битовата престъпност по селата, в малките населени места, в градовете, в които има гета и т.н.“, посочи Каракачанов.

След вчерашния празник и манифестацията на военна техника и оборудване в 17 града у нас, Каракачанов продължи с темата за модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличната техника. По думите му двете теми трябва да вървят паралелно.

„В българското общество все още има хора, които ей така говорят на едро: щом сме в НАТО, трябва да имаме западна техника. Тази западна техника не я раздават безплатно, като подарък, тя струва пари. Тази западна техника, за която говорят много хора, ей така, без да разбират, и говорят да си правят евтин политически пиар, тя струва много милиарди, тя струва 20 милиарда евро, ако искаме да превъоръжим армията. Ние ги нямаме като държава, а и би било неразумно да бъдат хвърлени наведнъж. При наличието на съществуваща техника и в авиацията – хеликоптери и самолети, и в сухопътни войски имаме танкове, бронирани машини, които могат да бъдат поддържани и обновлението във въоръжените сили да върви поетапно, това е разумният подход“, категоричен е вицепремиерът.

Каракачанов: „Не приемам аргумента, че след като били съветски, те не ставали за нищо„.

 

По думите му стремежът сега е парите, които са отделени за проектите за нова техника, ако не бъдат усвоени тази година, да бъдат усвоени за други дейности в съответния вид въоръжени сили – например за ремонт на самолети, на хеликоптери, които имаме.

Каракачанов коментира и темата с процедурата на Европейския парламент спрямо Унгария и българската позиция по този въпрос. Според него страната ни трябва да подкрепи Унгария, защото случващото се със страната може утре да се случи и на Полша или България, каквито са и опасенията на патриотите.

Оттук нататък Министерството на външните работи трябва да изработи тази позиция, която да несъмнено трябва да подкрепя Унгария, допълни военният министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук