Нено Димов разговаря с босилеградчани, искали оставката му

0
2438

Екоминистър Нено Димов обсъди с граждани на Босилеград и Кюстендил екологични проблеми в региона, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Това стана след като протестиращи от Босилеград поискаха оставката на Димов на митинг пред министерството заради лъжа, че няма замърсяване на река Драговищица, която се влива в река Струма. Замърсяването идва от мина в Република Сърбия.

На срещата граждани на Кюстендил акцентираха и върху проучване за добив на злато в мина „Злогош“, в района на община Кюстендил. За тази дейност предстои да се сключи договор с Министерството на енергетиката. По думите на Нено Димов подобен проект може да се реализира само след като премине всички задължителни процедури по екологичното законодателство.

Според Димов данните от изследванията на реката на наша територия показват, че няма превишения на нормите. Той увери, че от България се следи ситуацията, „защото политиката на правителството е да бъдат защитени интересите и на нашите сънародници в Западните покрайнини“.

По дипломатически път България е поискала информация за качеството на водите на река Драговищица на територията на Република Сърбия. Информация е била поискана и за разрешените и осъществявани на територията на Република Сърбия добивни и производствени дейности, увериха от МОСВ.

Нено Димов очаква в близките дни да се срещне със сръбския си колега Горан Триван. Евродепутатът ни Ангел Джамбазки е поискал от еврокомисаря по околна среда Кармену Вела въпросът със замърсяването да бъде обсъден по време на политическия диалог ЕС – Сърбия през март.

„Всяка страна, която иска да е член на ЕС, трябва да се грижи за околната среда, нещо повече – за всички свои граждани. А ние сме особено загрижени за нашите съграждани в Западните покрайнини. Това не е просто екологичен проблем, а цялостна политика на българското правителство. Затова ще положим всички усилия да помогнем на нашите сънародници“, заяви Нено Димов.

На срещата Александър Димитров от Босилеград, председател на Сдружение „Глас“ заяви, че очаква да се вземат мерки, които да успокоят местното население.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук