Неявил се свидетел отложи делото срещу Петър Москов

0
3142

Състав на Специализирания наказателен съд отложи делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Двамата са обвинени за вноса като дарение на ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“. 

Причината е, че призованият свидетел по делото Славей Тодоров не се яви по време на днешното съдебно заседание.

Съдът счете, че ако той не се яви, трябва да бъдат призовани други свидетели, за да може да продължи съдебният процес.

Припомняме, че преди да започне разпоредителното заседание бившият здравен министър Петър Москов коментира, че го разкарват като мечка из съдилищата, а отговорност трябва да бъде поета от БСП и ДПС, които са подклаждали истерията в парламента.

На 12 март прокуратурата обвини бившия здравен министър Петър Москов, Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Москов е обвинен за това, че през 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения.

Обвинението е, че Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим“ – 0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов според прокуратурата здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук