Не е нужно програмно правителство, а Борисов присъства в парламента

0
21816

Не трябва да има програмно правителство. Това заяви председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева в ефира на БНТ.

Шефката на парламента обясни, че винаги когато е бил канен, премиерът Бойко Борисов е идвал. По думите й министър-председателят никога не е изявявал нежелание за неявяване в Народното събрание.

Президентът не е стъпвал в парламента, а всеки месец налага по някое вето. Тя призова Румен Радев да отиде, защото откакто е положил клетва като държавен глава, не е правил повече обръщения.

Караянчева е убедена, че на предстоящите евроизбори ГЕРБ ще имат повече евродепутати от БСП. Тя определи като „малко вероятен сценарии“, при който управляващите да имат по-малко евродепутати от опозицията. Според нея резултатите от евроизборите няма да са причина за предсрочни парламентарни избори.

Караянчева все пак отчете, че ако герберите имат по-малко евродепутати, значи не са успели да убедят избирателите си в техните идеи.

Караячнева подчерта, че не трябва да има ново програмно правителство в отговор на запитване дали е време ли е за смяна на политическия модел. Тя изтъкна, че българските граждани са избрали легитимно правителство, което изпълнява коалиционната си програма много добре.

Според шефката на парламента Бюджет 2019 е една добра атестация за свършеното от управляващите. Бюджетният излишък е събран от правителството и не се дава под масата, а за конкретни инфраструктурни обекти

Протестите са в цяла Европа и това е демокрацията. Ние политиците трябва да се съобразяване с някой неща, „всеки един протест изостря общественото внимание и сетивата на нас политиците, защото веднага си казваме, че тук нещо сме сгрешили или не сме обяснили добре. Протестите са добър коректив за нас, защото те ни показват отношението на обществото към това, което вършим“, обясни тя.

Караянчева пожела на българските граждани да бъдат здрави, силни и успешни през следващата година.

Караянчев обясни и някои грешки през годината: „Може би едната е недоброто осведомяване на гражданите за неща, които правим за тях. Такъв пример е Истанбулската конвенция, както и средствата, даващи се на пострадали при автомобилни катастрофи. Хората не разбраха, че ако се увеличи кръгът на обезщетенията, ще се увеличи и размерът на застраховките“.

„Друг пример са данъците на старите автомобили – това нещо не беше обяснено предварително и се надигна недоволство. Трябва да работим повече да обясняваме нашите политики и да взимаме мнението на обществото. Но е важно като чуеш гласа на хората, да направиш крачка назад“, коментира председателят на Народно събрание Цвета Караянчева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук