Не можем да сменим водата на Видин, обяснява зам.-министър за хемодиализата

0
7053

Всички, които работят по поддръжка, се обучават от доставчика на апаратура. Това увери зам.-министър Бойко Пенков по случая с поредната проверка на центъра за хемодиализа във Видин.

Няма риск за здравето на пациентите, успокои той.

„Не можем да сменим водата на Видин, затова са сменени филтрите, съвсем нови са, за да могат да направят съвсем мека“, допълни Пенков.

Два апарата от центъра за хемодиализа са в тежко състояние. Единият е изведен от експлоатация.

„Ако някой е виновен, ще си понесе наказанията“, каза още той.

По думите му обществената поръчка на болницата за седем нови апарата е приключила. Предстои победителят да бъде избран и лечебното заведение да сключи договор с него.

„Проблемът на Видин е по-твърдата вода. Бойко Пенков заключи, че „компромиси с безопасност на болните хора не се правят.“.

Зам.-министърът коментира пред журналисти и мерките на ведомството за увеличаване на приема за акушерки. В новия КТД са заложени по-високи минимални прагове за заплащане на акушерки и медицински сестри, подчерта Пенков. Зам.-министърът беше сред официалните гости в Университетска АГ болница „Майчин дом“ на празника на акушеро-гинеколозите.

Увеличението на минималните прагове обаче няма да стане факт във всяка болница. Пенков отбеляза, че при невъзможност на болниците да спазят праговете, задължението ще бъде дерогирано (частично ще отпаднат някои от изискванията – б.р.).

Проблемът с кадрите не е само в България, а е и в цяла Европа, обясни Пенков. По думите му при 300 000 лекари в Германия, тази година ще се пенсионират около 40 000. В други държави членки това ще бъде натиск за изтегляне на кадри, които да покрият нуждите на германското здравеопазване. Там програмите за млади лекари до 40-годишна възраст предвиждат като мярка за привличането им езикови обучения.

За да изчистим проблема с финансирането на специализантите, то ще става от държавата, за да се задържат повече хора в страната. Друга мярка е при завършване на специализация младите лекари да могат да останат в болницата и да получат възможност за кариерно развитие, подчерта зам.-министърът.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук