Ново ограничение заради К-19 в България от понеделник

0
2686
London, January 26, 2020. People wearing a face masks to protecting themself because of epidemic in China. Selective Focus. Concept of coronavirus quarantine. MERS-Cov, middle East respiratory syndrome coronavirus, Novel coronavirus 2019-nCoV.

Вече не може да използваме шал или шлем в градския транспорт, а само маска

От понеделник, шаловете, кърпите, прозрачните маски и шлемовете няма да се считат за предпазни средства в градския транспорт. Така, пътник, който не е поставил защитна маска за еднократна или многократна употреба, покриваща носа и устата, ще подлежи на санкция.

До сега, заповедта на здравния министър, позволяваше да се използват както предпазни маски, така и шалове, шлемове и дори плексигласови предпазители пред устата. Промяната идва след актуализация на противоепидемичните мерки с оглед на очакваното навлизане на по-заразни мутации на вируса.

По отношение на маските, главният държавен санитарен инспектор Доц. Ангел Кунчев, припомни по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ, че хирургичните маски, които най-често се използват от населението трябва да се сменят на 2-3 часа. Той препоръча също, хората да се снабдят с маски с по-висока степен на защита, каквито има в изобилие в аптечната мрежа.

Спазването на противоепидемичните мерки в обществения транспорт е под засилен контрол, като за целта, Столична община и Център за градска мобилност, разполагат със съвместни екипи, включващи и служители на реда, които да констатират и налагат санкции на нарушителите.

Информация за актуалните противоепидемични мерки, пътниците ще получават и по аудио уредбите в превозните средства.

Новото гласово съобщение вече се инсталира в превозните средства от трамвайна линия 22, която е и една от рисковите по отношение на спазване на мерките, поясняват специалисти в областта на траспорта.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук