Нормално е Европа да иска армия, обясни Путин в Париж

0
5423

Руският президент Владимир Путин коментира от Париж, че има смисъл за един силен икономически блок като Европейския съюз да иска да се защитава и военно, съобщава „Ройтерс“.

Коментарът му е във връзка с възмущението на Тръмп от петък, че обяснението на Макрон за европейска армия е „много обидно“.

„Европа е мощна икономическа единица, мощен икономически съюз и съвсем естествено е тя да иска да бъде независима, самостоятелна и суверенна по въпросите на отбраната и сигурността“, обясни Путин.

Обсъждайки нарастващата опасност от кибератаки, външна намеса в избирателните процеси и решението на САЩ да се оттеглят от договора за ядрени ракети, Макрон заяви, че Европа трябва да се защитава от Китай, Русия и дори Съединените щати.

По-късно в същото интервю, Макрон обясни за необходимостта от европейска армия, като каза: „Изправени сме пред Русия, която е на нашите граници и която показа, че тя може да застрашава … ние трябва да имаме Европа, която да се защити по-добре и сама, без да зависи единствено от Съединените щати.“

След като се срещнаха, Тръмп и Макрон се опитаха да изгладят различията, заявявайки, че са съгласни Европа да похарчи повече за отбраната. От кабинета на Макрон обясниха, че неразбирателството с Тръмп е основано на недоразумение.

Путин коментира и че Москва иска да възстанови напълно диалога със Съединените щати за договор за ядрени ракети от времето на Студената война.

Путин обяснява, че може да се срещне с Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук