сряда, април 24, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Няма да има промяна в бюджета на НИМХ за тази година

Няма да има промяна в бюджета на НИМХ за тази година

0
2032

„Промяна на бюджета на НИМХ за тази година няма да има“, заяви пред БНТ новият директор на НИМХ Пламен Нинов.

Той изрази надежда, че с подкрепа на Министерството на образованието и науката, институтът ще може да завърши успешно годината.

По думите му проблемът с финансирането на НИМХ е стар, а проектобюджетът все още не е готов.

„Във всички случаи ще се заложи финансиране на дейности, които са ни вменени от законите“, уточни Нинов.

Той се надява това да е началото на края на кризата, която започна преди няколко месеца. Според него се полагат всички усилия, за да може институтът да влезе в нормалния ритъм на работа.

Нинов уточни, че при липса на форсмажорни обстоятелства, в началото на следващата година ще освободи позицията.

Временно изпълняващият длъжността директор на НИМХ заяви, че според подписаното споразумение от началото на следващата година изследователският институт ще премине в рамките на МОН.

Нинов заяви, до края на следващия месец проектът за постановление за създаване на изследователския институт ще бъде внесен в Министерски съвет и допълни, че научната работа в института е била винаги един от важните приоритети.

Той уточни, че свободата и правата на волеизявление на колегите, които искат да останат в структурата на БАН, трябва да бъдат гарантирани.

Припомняме, че във вторник, 18 септември, Пламен Нинов беше назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Кандидатурата му бе предложена от синоптиците, които се обявиха против издигнатата от БАН кандидатура – на бившия директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

До консенсус се стигна след като БАН и синоптиците подписаха споразумение.

Според документа, до края на октомври Министерството на образованието ще трябва да предложи на правителството вариант за създаване на изследователски институт. Към него трябва да преминат синоптиците, имуществото и архивът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук