Няма да се изискват винетки за северната част на околовръстния път

0
15212

„Няма да се изискват винетки за северната част на околовръстния път.“ Това обяви столичният заместник-кмет Дончо Барбалов след приключване на закритата за медии среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Целта на срещата беше да се намерят работещи и ефективни решения, свързани с ползването на републиканската пътна мрежа от жителите на северозападните и югоизточните квартали на София.

„Ще продължим да говорим с АПИ за винетните такси за Северната скоростна тангента в първите дни на следващата 2019 г.“, обясни Барбалов.

Той подчерта, че се търси приемливост за всички.

До края на януари се очаква да се вземе решение дали да отпаднат или да се изискват винетки за Северната скоростна тангента. На този етап не се изискват винетки, стана ясно по време на брифинга.

Търси се начин до всяко населено място на Столична община да има път, на който хората могат да пътуват, без да е необходимо да се закупуват винетки, обясни Барбалов.

По думите му трябва да се намери начин, по който хората да продължат да използват новите пътни връзки.

Барбалов подчерта, че ако колата не е от Столична община, трябва вече да се закупи винетка.

Директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов подкрепи казаното от столичният зам.-кмет и обясни, че се търси законов начин за Северната скоростна тангента, с който да се види как може да бъде освободена от задължителните до настоящия момент винетни стикери.

„От 1 януари Северната скоростна тангента ще бъде с винетки. Обсъждат се вариант, при който да бъде даден гратисен период от един месец да не се налагат глоби на водачите, които са без винетки. Повече яснота ще има след Нова година“, обясни Антонов.

Той отсече, че за Банкя няма да се изискват винетки, но за Нови Искър ще трябва да има такива.

Антонов подчерта, че от началото на следващата година тръгва и така наречената ТОЛ полиция, която има за цел да сканира всички регистрационни номера на автомобилите. Тепърва предстои да се определи списъкът с републиканската пътна мрежа, която ще подлежи на ТОЛ такси.

„Не е задължително да се припокрива с мрежата, която е за винетките“, отбеляза шефът на ТОЛ управлението.

Антонов не смята, че проговорите са закъснели и че са минали между празниците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук