Няма пострадали българи от цунамито в Индонезия

0
1567
МВнР

По информация на посолството на Република България в Джакарта няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито в Зондския пролив между островите Ява и Суматра.

Припомняме, че по-рано тази нощ стана ясно, че цунами е ударило Индонезия. Първоначално обявеният брой на загиналите бе 46, след което той продължи да нараства.

До момента най-малко 168 души са загинали, 745 са ранени, а 30 се издирват.

Бедствието, вероятно причинено от вулканична дейност на Анак Кракатау, е нанесло щети на девет хотела и 480 къщи в района.

Посолството ни в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691.

От министерството обясняват, че пътуващите в чужбина български граждани могат по желание да се регистрират в системата на МВнР „Пътувам за…“. Така в случай на нужда ще получават предупреждения и контакти на най-близката българска консулска служба, която ще бъде известена за присъствието им в съответната държава.

Поредното природно бедствие връхлетя островната държава през септември, когато загинаха над 830 души, след като земетресение и последвало цунами, удариха град Палу на остров Сулавеси, разположен източно от Борнео. В последствие броят на жертвите надхвърли 5 000 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук