ОАЕ отбелязва пред Борисов интереси в икономика и военна промишленост

0
17801

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество е водеща тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбелязва стратегическите интереси в сферата на икономиката, военната промишленост, земеделието, строителството и технологиите. Той обръща специално внимание и на транспортните коридори, които Борисов договаря с други страни от Балканите.

Българският премиер коментира, че в началото на ноември в България ще се проведе Съвет за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развитието на региона, които включват и темата за транспортните коридори.

Борисов акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. В България има благоприятен бизнес климат, за който правителството работи целенасочено и сферата за развитие на успешно сътрудничество във високите технологии и иновациите е многообещаваща.

Премиерът Бойко Борисов пристигна в ОАЕ

Премиерът Бойко Борисов пристигна в ОАЕ

Това е първата визита


Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.

Борисов обърна внимание на това колко етнически шарени са Балканите и изтъкна, че страната ни е пример за етническа толерантност.

България и ОАЕ трябва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива, обясни българският премиер. България има интерес да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността.

Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България.

Борисов разговаря и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян. В интерес на България и на ОАЕ е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма.

Според българския премиер, би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни. Положително е постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС.

„Има съвпадение на програмите между правителствата и се разбрахме с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да работим много бързо за подписването на стратегически договор за сътрудничество, който е в няколко сфери“, обясни Борисов.

Министър-председателят подчерта, че работни групи от двете страни могат да работят активно в сферата и на образованието. „Това е нещото, което решихме да направим веднага. То е заложено и в двете програми – инвестиции в образование“, каза още Борисов.

„В контекста на едни обединени Балкани могат да се направят много неща в сферата на селското стопанство и животновъдството“, посочи българският премиер и обясни, че само производството на България не е достатъчно да задоволи нуждите на пазара в ОАЕ. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си. „При една добра координация можем да бъдем конкурентни на този пазар“, добави Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук