Обилен снеговалеж затрупа България, кои пътища са затворени

0
76

Обилен снеговалеж затрупа страната, в някои области продължава да вали. Това естествено предизвика затруднения в движението по пътищата като някои дори бяха затворени.

Малко след 3 ч. тази сутрин беше ограничено движението по магистрала „Хемус” на територията на София-област за камиони над 12 тона. Шофьорите изчакват на място, сочи справка в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Възстановено е движението през Прохода на Републиката, като товарните МПС над 12 т задължително да се движат с вериги. Проходът Троян – Кърнаре е затворен за всички превозни средства.

Обилните валежи вчера активизираха и свлачище и наложиха частично затваряне на пътя от Симитли към Банско и Гоце Делчев.

Източник: iStock/Guliver Images

Каква е прогнозата за времето за днес?

Оранжев код за силен вятър и снеговалеж е в сила за 9 области в страната утре, за други 7 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е обявен за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Бургас, Шумен, Варна, Разград, Силистра и Добрич. Там през нощта срещу сряда и в сряда снеговалежите ще продължат. На места ще са значителни по количество и придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. В тези области ще има виелици и навявания. Очакваните количества валежи там са около 20 л/кв.м., в отделни райони до 30 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Жълт код за силен вятър и снеговалеж е обявен Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Велико Търново и Русе. В тези области също се очаква снеговалежите да продължат през нощта срещу сряда и в сряда, като на места ще са със значителни количества и ще са придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. Очаквани са виелици и навявания. Очакваните количества валежи са около 15 л/кв.м., в отделни райони до 20 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Източник: НИМХ

На морето по крайбрежието на територията на областите Бургас и Добрич е в сила оранжев код за силен вятър и силно вълнение. Там вятърът от север ще се усили 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала.

По крайбрежието на територията на Варна е в сила жълт код за силен вятър и силно вълнение. Там също се очаква усилване на вятъра от север – 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4 бала.

Очаква се днес валежите да отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг. Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между -2 и 3 градуса.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около -6 градуса, на 2000 метра – около -12 градуса.

Над Черноморието

ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие – предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

В четвъртък

и петък сутрин ще се задържа сравнително студено, с минимални температури втория ден на места до -8 – -10 градуса. В четвъртък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони ще превалява сняг.

През деня в петък

ще започне затопляне. Вятърът ще е от запад-югозапад, предимно умерен. Облачността отново ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу събота на места ще превали дъжд, в планините над 1500 метра – сняг; в равнинната част са възможни поледици.

В събота

до обяд валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е от северозапад, но вечерта отново ще се обърне от югозапад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук