Общината в Троян учи цигани да купуват парцели и да строят законно

0
4822

Жители на Троян от години се оплакват от незаконни ромски постройки в града. Става въпрос за бараки, изградени без солидно строителство, които стоят в града от около 40 години, по думите на хората.

Пред Нова жители обясниха, че от години хората протестират и подават сигнали към различните институции.

От години в създалата се ромска махала царяло безвластие. „Никой не взима отношение, всички страдаме, целият квартал, който се намира тук“, обясни Николай Тодоров, който представя местните жители. Според него кварталът някога е бил живописен.

Хората се оплакват от силна миризма, която се носи в района на постройките. Непрекъснато се горели отпадъци и гуми. Шумът също бил проблемен – „непрекъснато чалга“.

Точният брой на ромите не е ясен дори на живеещите в квартала в Троян, защото ромите нараствали покрай избори, а после намалявали. Става въпрос за около 50-60 души постоянно пребиваващи. Те обаче имали и домашни животни, с които съжителствали в бараките.

През 2017 година троянци събират 300 подписа срещу постройките, но от общината не предприели никакви конкретни действия. Областният управител на Ловеч също останал без отговор на молбите им, по думите на хората.

Представител на Община Троян застана пред камера и обясни, че местните власти непрекъснато правили проверки на постройките. Търсели най-правилното и хуманно решение и затова миналата година провели няколко срещи с представители на гетата.

Още миналата година били премахнати стопански постройки в рамките на технически план, разработен за казуса. Втората част на плана била общината да принуди циганите да закупят легално парцели, да проектират къщи и да строят регламентирано. Вече даже имало 1 проект за строеж на хора от постройките. Целта на общината била циганите да строят законно и да купуват земи, а не такива да им се подаряват.

Областният управител на Ловеч от своя страна заяви, че е направил всичко възможно спрямо неговите компетенции – той свикал няколко беседи.

Стана ясно и че се очаква служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) скоро да чекират конете, които са собственост на ромите в постройките, защото те нямали ушни марки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук