Община Бургас оставя училищни директори да се разбират помежду си за сгради

0
1346

Проблемът със сградния фонд Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас не може да се реши изцяло на ниво Община Бургас. Това стана ясно от отговора на заместник-кмета по култура и образование на Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева на въпрос на news.bg.

Наскоро news.bg разказа на своите читатели за проблема със сградния фонд на Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас.
Към момента училището дели една сграда с Немската езикова гимназия „Гьоте“.
В двете училища се обучават общо около 1 800 ученици в 60 паралелки.

На 27 септември представителите на АЕГ „Гео Милев“ са изпратили писмена молба до кмета на община Бургас Димитър Николов. От гимназията се обръщат към градоначалника с молбата да се потърси решение възможно най-скоро, така че учениците и учителите да получат условията и работната среда, която заслужават.

В средата на месец октомври news.bg се свърза и отправи няколко въпроса по темата до заместник-кмета на общината по образованието г-жа Йорданка Ананиева.

По думите на зам.-кмета в общината са депозирани две писма – едно от АЕГ „Гео Милев“ и едно от НЕГ „Гьоте“.
И двете писма призовават местната управа да се ангажира с проблема със сградния фонд и двете големи училища да бъдат разделени в различни сгради.

Ананиева обяснява, че общината вече се е заела с проблема – съвместно с Регионалния инспекторат по образование (РИО) в областния град са идентифицирани 2 училища, намиращи се в близост до гимназиите. Сградите на тези училища биха могли да удовлетворят изискванията на Английската гимназия за самостоятелен сграден фонд, се посочва в отговора.

Става въпрос за СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ в ж.к. „Изгрев“.

И в двете училища общият брой ученици е в пъти по-малък от тези в профилираната гимназия„, посочва зам.-кметът.

Става ясно и че РИО – Бургас и синдикати вече са провели срещи с всички заинтересовани страни, с цел оптимизиране на мрежата и сградния фонд.

Община Бургас е готова да поеме ремонтните дейности, ако се налагат, както и логистиката при евентуално преместване. Основното обаче е да се постигне консенсус между четирите училища. Колкото по-бързо те се договорят и постигнат съгласие как да се разпределят в учебните сгради, толкова по-бързо ще бъде решен въпросът„, пише Ананиева, допълвайки, че дотогава Община Бургас няма как да предприема конкретни мерки по въпроса.

Следва директорите на учебните заведения да стигнат до консенсус, което обаче може не само да отнеме доста повече време от срока, в който представителите на АЕГ „Гео Милев“ апелираха да се намери решение на въпроса, а и изобщо да не се случи, тъй като училищни директори могат и да не се съгласят на някаква размяна.

Въпреки известната неяснота, зам.-кметът г-жа Ананиева подчертава в отговора си, че по темата „не трябва да се създава излишно напрежение и да се причиняват неудобства и напрежение в образователния процес, защото това ще има негативни последици както върху ученици, така и върху преподаватели„.

News.bg ще продължава да следи темата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук