Около 1,5 млн. евро са щетите от сблъсъците в Париж

0
1749

Франция започна да почиства столицата си след сблъсъци между полицията и протестиращите на Шанз-Елизе в Париж през почивните дни, а протестите бяха организирани заради повишените цени на горивата, като участници коментираха пред медиите, че не издържат на поскъпването на живота в страната. Градските власти са мобилизирали 200 допълнителни работници за ремонт на улиците и сградите, съобщава „Гардиън“.

Собственици на магазини, чиито прозорци са разбити и надраскани с графитипо време на демонстрацията на „жълтите жилетки“, се надяваха на натоварени дни и продажби след запалване на коледните лампи на Шанз-Елизе, миналата седмица.

Вместо това те бяха принудени да затворят магазините си, тъй като улицата се превърнаха в бойно поле, след като протестиращи построиха барикади и ги запалиха. Властите коментира, че е твърде рано да се установят щетите, но според първоначална оценка, може да достигнат до 1,5 млн. евро.

Френските разузнавателни служби са идентифицирали между 80 и 120 крайно десни симпатизанти в сърцето на протеста, съобщава BFM TV, докато други медии твърдят, че са участвали крайни леви и анархисти.

Френският президент Еманюел Макрон се очаква да отговори на протестите по време на реч във вторник.

Шефът на полицията в Париж Мишел Делпю коментира, че са използвани 5 000 контейнера за сълзотворен газ „повече от един на минута, което никога преди не се е случвало„, а пожарникари са изгасили около 100 пожара. Полицията арестува 103 души, включително и непълнолетни, като обвинените са 45-ма и трябва да се явят пред съда. Тридесет и един души са ранените при сблъсъците, 24 протестиращи и 7 полицейски служители.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обвини „хулиганите“ и „крайнодесните“, че са присвоили протеста на „жълтите жилетки“ и са предизвикали насилие, а полицията съобщава, че арестуваните са предимно млади мъже без криминално досие, като много от тях не са от Париж.

„Наясно сме, че има малцинство, което от няколко години се прикрепя към протести всеки път, за да разбие всичко“, обяснява Еманюел Грегоар, зам.-кмет на Париж.

Според представители на властите, повече от 106 000 души са протестирали в събота в цяла Франция. Информацията, че са планирани протести в Париж на 1 декември е отречена от неофициални представители на „жълтите жилетки“, които нямат официални ръководители или организация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук