Опозицията атакува, а управляващите печелят, установи „Барометър“

0
13048

Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски парламент, които предстоят догодина, отбелязват лека динамика през последните два месеца – до голяма степен заради вътрешнополитически събития. Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти. Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, изаплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна ултиматумът на ДПС – или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта.

Това тълкуват от социологическата агенция „Барометър България“ на база резултатите от допитване, проведено в периода от 30 октомври до 1 ноември 2018 година, между 848 пълнолетни български граждани.

Според агенцията опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция. Нагласите на избирателите да подкрепят левицата дори бележели лек спад, сочат данните.

Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията.

Подобен факт на наблюдавал и при подкрепата за ДПС, но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост„.

„Барометър България“ изследва в проучването си доверието на гражданите в работата на правителството и ръководството на кабинета – на министър-председателя Бойко Борисов и неговите заместници (вицепремиери) – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Екатерина Захариева.

Според агенцията не е изненадващо, че събитията през септември и октомври са повлияли на одобрението в работата на българското правителство и неговото ръководство. Данните отчитат промяна в доверието през последните три месеца.

Снимка 387209

В края на октомври 2018 година работата на Министерски съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли.

Одобрението към премиера Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца.

Вероятно българите имаха очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов.

Снимка 387211

При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението – 11%от участниците в проучването посочват, че му се доверяват при 13% доверие и одобрение през юли.

Снимка 387212

Явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това. Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори.

Външният министър и заместник министър-председател Екатерина Захариеваостава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните.

Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли.
Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Снимка 387213

Красимир Каракачанов запазва рейтинга си – 36% одобрение.
Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция. Одобрението към него се обяснява и с личния му резултат на последните президентски избори, на които получи подкрепата на близо 600 хиляди българи, пишат от „Барометър България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук