Отлагат с шест месеца Закона за горивата

0
1563

От Министерството на икономиката внасят в сряда, 9 януари 2019 г., в Министерския съвет предложение промените в Закон за горивата да бъдат отложени с шест месеца.

Новината съобщи ресорният министър Емил Караниколов.

Припомняме, че имаше недоволство от редица сектори срещу закона на Емил Димитров-Ревизоро.

Министърът подчерта, че наредбата за прилагане на закона е готова.

Към нея нямало забележки.

Всички забележки били по Закона.

Министърът смята, че е необходимо още време, за да се намерят правилните решения и да има един работещ закон за горивата.

Последната атака бе от днес.

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата. Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

В жалбата си до КС Манолова пише, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“.

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. Малките производители също скочиха срещу закона и обявиха протестна готовност.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук