От Красно село до Орлов мост за 8 минути другата година

0
3743

От метростанция „Красно село“ до „Орлов мост“ се очаква да се стига за осем минути с метрото от третата линия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строежа на две станции от третата линия на метрото. Заедно с министъра на транспорта Росен Желязков и изпълнителния директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев те направиха първия тест за проверка на трасето между станциите „Бул. България“ и „Красна поляна“ с работна дрезина.

Конструкцията на двете станции е напълно завършена. Започват довършителните дейности, като от първия етап са изпълнени 81%.

В края на следващата година ще имаме 8 км метро като част от третата линия на метрото. Новоизградените станции ще допринесат не само за по-удобното пътуване, но и за намаляване на трафика, увери Фандъкова.

От станция „Красно село“ до „Орлов мост“ се очаква да се стига за осем минути.

Работата върви в срок, констатира кметът по време на проверката.

По-голяма част от средствата са осигурени по Оперативна програма „Транспорт“. За следващата година общината залага съфинансиране с помощта на Европейска инвестиционна банка.

Предвидено е в крайната станция на Околовръстното да има буферен паркинг. Вече е започнало изграждането на жп гарата в Горна баня, която ще бъде свързана със станцията на метрото по подобие на гара Искър.

В първата половина на 2020 година трябва да бъдат готови и четирите станции от „Красно село“ през „Овча купел“ до околовръстния път при Горна баня.

„Поехме сериозен финансов ангажимент, за бъде включен кварталът в първия етап, защото „Овча купел“ е голям район, където липсва добро транспортно обслужване„, коментира Фандъкова.

Проектът е разделен на четири етапа, като към този момент се строят първите два – централна градска част – „Овча купел“ до „Горна баня“ със съвместна жп гара, обясни изпълнителният директор на Метрополитен проф. Стоян Братоев.

Проектите за следващите два етапа са в процес на подготовка. Те обхващат „Слатина“ – „Гео Милев“, зала Арена Армеец – „Цариградско шосе“. Строежът ще започне през 2021 година и ще включва шест километра с шест станции, допълни той. До 2025 година отсечките трябва да бъдат напълно завършени, категоричен беше той.

Графикът на метрото е стандартизиран и не може да бъде променян за кратки срокове. От септември интервалът, през който се движат влаковете, е три минути в пикови часове и шест минути през останалото време.

Нова междинна метро станция ще позволи графиците на двете линии да бъдат отделени и независими, за да се сгъсти интервалът на втората линия. „В депото не могат да бъдат заредени толкова влакове едновременно“, обясни Братоев.

Очаква се около 90 000 тона вредни емисии годишно да бъдат спестяванислед пускането на третата линия.

Има готовност за преградни стени, с които да бъде обезопасена третата линия на метрото. Когато влакът спира, ще се отварят автоматично и вратите на преградните стени като мярка за безопасност.

Около 170 000 души се очаква да се възползват от новата отсечка на метрото, заяви кметът.

Ползвателите на услугата по-малко се интересуват от строителството, а повече от качеството на услугата, заяви министърът на транспорта Росен Желязков. Той посочи, че за следващия програмен период от министерството е заявен завишен ресурс за довършването на основните два етапа от метрото при „Левски“ Г , до Окръжна болница с две връзки при НДК и при Орлов мост, за което се предвиждат средства от половин милиард евро. Важното е да има възможности повече граждани да се възползват от метро транспорт и да се изгради интермодалност на станциите, подчерта Желязков.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук