ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Таванът на пенсиите става 1200 лв. (ОБНОВЕНА/СНИМКА)

0
2088
/ Министерски съвет

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ  – МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

От 1 юли 2019 г. таванът за всички пенсии ще бъде увеличен на 1 200 лева.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след срещата на управляващите със синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Министерския съвет, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Горанов обясни, че по време на срещата със синдикалните организации е била обсъдена възможността за подоходната политика през следващата година, както и за защитата най-уязвимите групи заради промяната на цените на енергоносителите.

Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин, отсече финансовият министър.

4697 пенсионери са със запорирани пенсии

4697 пенсионери са със запорирани пенсии

Заради задължения към държавата най-често данъци или сметки…


Снимка: Информационна агенция БГНЕС

„Промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не ни дават основание с лека ръка да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания в пенсионната формула, натрупани в годините и свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници“, изтъкна Горанов.

Той уточни, че периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирали, така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите.

Горанов добави, че увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с увеличаването на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората.

Допълнителната пенсия за старост ще се плаща от частните пенсионни фондове

Допълнителната пенсия за старост ще се плаща от частните пенсионни фондове

Гарантират парите с фонд, независимо от евентуален фалит на дружеството


Финансовият министър посочи, че в България има едни екстремно високи пенсии, които заради метода, по който се изчисляват, заради пенсионната формула, която се е променяла през годините и спецификите в нея, би могло да се смята, че са необосновано високи и нямат връзка с приносите.

Горанов подчерта, че се планират и промени в пенсионната формула, които ще изчистят до голяма степен всички тези натрупани несъвършенства.

Финансовият министър увери, че всичко, което се прави в тази посока, е за усъвършенстване на формулата и премахване на изкривяванията в нея, водени от принципа на осигурителния принос и ползваните права.

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

Досега тя беше 120,98 лева


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че освен увеличението на тавана на пенсиите на 1 200 лева са предвидени и други мерки.

Ще се увеличат с 50% средствата за енергийно подпомагане, като по груби сметки това прави около 40 млн. лева, подчерта Димитров.

„Как ще бъдат разпределени средствата, предстои с Агенцията по социално подпомагане и съответните компетентни структури да договорим и да прецизираме точно“, обясни синдикалистът, допълвайки, че в последните месеци всички виждаме, че има нужда от мерки, които да повлияят на отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на техните доходи.

През зимата разходите на домакинствата обичайно нарастват с около 20%. Увеличените цени на газа и влиянието им по веригата също са основание да се мисли за подобни стъпки, отбеляза Димитров. Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че тепърва предстои да се реши дали да се увеличи обхватът на помощта или размера ѝ.

КФН отчете: Българите не местят парите си за пенсия в държавата

КФН отчете: Българите не местят парите си за пенсия в държавата

12.7 млрд. лв. са активите на фондовете за допълнително осигуряване


На брифинга присъстваха още лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, както и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук