ПЪРВО В DAILYPRESS-bg.com! БСП: Парите на всички граждани отиват в ГЕРБ (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Правителството отново, без всякакви правила, раздаде 146 млн. лв.

0
19014
Снимка/източник: пресцентър БСП

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, DAILYPRESS-bg.com / София, „Позитано“ 20

ДПС е финансовият партньор на ГЕРБ. Всеки един кворум, всяко трудно решение, което е в ущърб на българските граждани, минава с подкрепата на ДПС„, посочи на брифинг Кирил Добрев от БСП, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Постановление на Министерски съвет от 19 декември провокира острата реакция на социалистите. Без всякакви правила, според БСП, през последния месец на годината общините, в които властта е на ГЕРБ, са получили 98 млн. лева, а за ДПС са разпределени 25 млн. лева.

За районите на управление на социалистическата партия са предвидени около 4 млн. лева.

„В замяна на това както виждате след ГЕРБ – ДПС е втората политическа сила, която участва в разпределението на тези средства. Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава“, подчерта Кирил Добрев.

„За 2017-2018 г. 550 млн. лв – това са парите на всички български граждани, защото не е тайна, че бюджетът се пълни от данъци, а не от някакъв икономически ръст. Тези пари, буквално парите на всички отиват в ГЕРБ“, обобщи Добрев.

Начинът, по който са разпределени средствата, не е по критерий от последните проведени избори, смята Добрев, защото ако това е така, би следвало като втора политическа сила БСП да получи повече финансиране за общините. Близо 550 млн. лева са раздадените средства в българските общини в рамките на последната година. Никакви средства не са разпределени за ремонт и изграждане на допълнителна инфраструктура – пътища, училища, храмове, подчертаха от БСП.

Управителният съвет на Сдружението на общините не приема средства от държавния бюджет да се разпределят към българските общини без ясни процедури и критерии, заяви и кметът на Троян Донка Михайлова.

Повече от четвърт милиард лева са раздадени без критерии, посочи тя.

От Сдружението са изискали 110 милиона лева за общините, като 60 милиона от тях да бъдат насочени към републиканските пътища.

Михайлова обяви, че ако не бъдат взети мерки , членовете ще напуснат УС на Сдружението.

Според кмета на Самоков Владимир Георгиев не е това начинът, по който с лека ръка могат да се раздават средства, при положение, че в същото време са налице общини, които имат нужда от по-голямо финансиране.

Част от парите се дават в общини, които финансират обекти, подлежащи на прокурорска проверка, допълни Добрев.

Снимка/източник: пресцентър БСП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук