Пентагона иска кюрдите да са въоръжени (СНИМКИ)

0
1717

Американски командири, планиращи изтеглянето на американски войски от Сирия, препоръчват кюрдските бойци, борещи се с Ислямска държава, да могат да запазят оръжията си, доставени от САЩ, казаха пред Ройтерс четирима американски чиновници. Тяхното мнение вероятно ще разгневи съюзника на НАТО Турция.

Трима от длъжностните лица, говорещи при условие за анонимност, казаха, че препоръките са част от обсъжданията на проектоплан на военните от САЩ. Не е ясно какво в крайна сметка ще препоръча Пентагонът на Белия дом.

В Пентагона дискусиите все още са на ранен етап и все още не е взето решение. След това планът ще бъде представен в Белия дом през следващите дни, когато американският президент Доналд Тръмп вземе окончателно решение.

Пентагонът заяви, че би било „неподходящо“ и преждевременно да се коментира какво ще се случи с оръжията.

„Планирането продължава и се съсредоточава върху извършването на контролирано изтегляне на сили, като се вземат всички възможни мерки, за да се гарантира безопасността на нашите войски“, заяви командирът Шон Робъртсън, говорител на Пентагона. Белият дом не коментира.

Тръмп миналата седмица внезапно нареди пълно изтегляне на американските войски от Сирия, като предизвика широка критика и предизвика оставката на министъра на отбраната Джим Матис.

Официалните представители на САЩ заявиха, че решението на Тръмп е разстроило американските командири, които разглеждат неговото решение като предателство към кюрдската милиция, която се бори срещу Ислямска държава в Сирия.Изображение 397618Изображение 397619

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук