Петкова готова отново да подава оставка

0
13310

Енергийният министър Теменужка Петкова е готова да понесе отговорност заради глобата срещу БЕХ. Това обяви тя на брифинг в Министерство на енергетиката.

„Ако някой смята, че има такава политическа отговорност, която трябва да понеса, съм готова“, каза тя в отговор на журналистически въпрос.

Припомняме, че Теменужка Петкова вече веднъж подава оставка като министър в третото правителство на Бойко Борисов – след като стана ясно, че се познава с кандидат купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.

Очакваме официалното решение на ЕК и тогава ще се реши дали ще обжалваме. Петкова каза още, че ще направим всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.

Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси, каза още министърът на енергетиката.

Иначе до три месеца трябва да си платим наложената санкция, стана ясно още от думите й. Самото дело се водело от дълги години.

Смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК, подчерта Теменужка Петкова. Не се е постигнало споразумение с Комисията обаче.

За да има такова, Брюксел искал „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор.

Това за България е червена линия, която не може да прекрачи, според ресорния министър. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и стратегическа за страната.Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим„, отсече тя.

Стремим се да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа, увери още министърът.

Тя бе лаконична в коментар за Сашо Дончев. Ако се чувства увреден, може да предприеме съответните действия, каза Петкова. Министерството обаче щяло да предприеме действия за защита на националния интерес.

Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок, успокои изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.

БЕХ се подготвял за такъв развой. Наложената санкция е по-малка от тази, която от БЕХ са разчели чисто финансово като бюджет.

На брифинга стана ясно още, че БЕХ е загубил 140 милиона лева в КТБ.

Няма да има негативи за потребителите от това решение на ЕК, увери обаче Иванов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук