Петя Аврамова: Системата за електронни винетки работи, бумът се очаква през януари

0
13334

Системата за купуване на електронни винетки работи. Данните, които хората вкарват в нея, са защитени. Очаквам най-големия бум в края на януари, защото тогава изтича валидността на голяма част от тях.

Това заяви в предаването „Още от деня“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В момента винетки могат да бъдат купени от сайта www.bgtoll.bg, през мобилно приложение, от апарат за самотаксуване, от областните пътни управления и от каса на мобилен оператор. До няколко дни ще могат да се купуват и в бензиностанциите, на каса, така, както са купувани до момента.

За ползването на цялата републиканска пътна мрежа се плаща винетна такса. Освободени са участъците, които са на територията на населените места.

Извън населените места се плаща винетна такса, напомни тя.

Въпреки уверенията на министъра, че системата вече работи обаче, десетки сигнали са подадени за проблеми при продажбата на електронните винетки още през първия работен ден от новата година, предаде „Нова“. Шофьори се оплакват, че на много бензиностанции или няма терминали, или те не работят. Освен това са били допуснати десетки грешки при покупката на новите стикери. От АПИ обещават да възстановят парите.

14 018 електронни винетки на стойност около 1,3 млн. лв. са продадени през 2018 гКонвертирани са 55 000 хартиени винетни стикера.

Това стана ясно вчера. 

До няколко дни очакваме Световната банка да ни даде варианта на тарифи за тол такси, които те предлагат. Предстоят ни срещи с браншови организации. Ще подложим тарифите на обществено обсъждане, така че до средата на февруари да има преминало обществено обсъждане и тарифи, които подлежат на нотификация от Европейската комисия, коментира още министърът.

Аврамова коментира и казуса със Северната тангента, както и подобни на него, които възникват в страната. 

Тя благодари на премиера за апела му към общините, които искат освобождаване от плащането, да поемат ремонта на тези отсечки от републиканската пътна мрежа.

Този въпрос може да възникне с всички населени места и в тези случаи общините трябва да поемат ремонта и поддръжката. АПИ с винетната такса, която събира, поддържа тази мрежа – строи пътища, рехабилитира, ремонтира, обясни министър Аврамова.

Тангентата е построена като скоростна отсечка, специално за транзитно преминаващи, напомни регионалният министър.

Тя изрази надежда Столична община да помисли за искането и допълни, че предстоят нови срещи между общината и АПИ.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук