петък, април 19, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Пламен Георгиев горд с операцията в ДАБЧ

Пламен Георгиев горд с операцията в ДАБЧ

0
5254

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, се похвали с работата на комисията по операцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) пред БНР.

„Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършена от нашата комисия“, заяви Георгиев. Сигналът е дошъл от Областната дирекция на МВР Кюстендил за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. След като са установили, че има данни за връзки с ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали са били преместени в КОНПИ.

Припомняме, че Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Пламен Георгиев посочи, че са работили над три месеца по случая, за да могат да достигнат от най-ниските до най-високите нива и да срещнат разбиране в прокуратурата.

Той обясни и че „това е начинът на действие на всяко едно разследване“ – „органите, които имат полицейски функции, разкриват престъпната схема, след което докладват в прокуратурата, откъдето се преценява дали има достатъчно доказателства“.

На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от 2014 година, Георгиев отговори, че комисията с попълнен състав работи едва от април месец тази година и „няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години“.

На въпрос дали комисията разполага с данни за закупено българско гражданство на лица, издирвани от Интерпол, Пламен Георгиев заяви, че има случаи на даване на 25-30 хиляди евро, но не е установена конкретика.

„Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира още той.

Пламен Георгиев увери, че за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал с желание да даде „насоки“ за работата на комисията, „никой не се е изкушил и никога не го е правил“.

„Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата“, обясни Пламен Георгиев.

На въпрос как коментира мнението на българите за увеличение на корупцията в последно време (по данни на АФИС), Георгиев посочи като причина „вечния песимизъм на българина“. По думите му резултатите на комисията за последните няколко месеца са безупречни и показателни за една много сериозна работа срещу корупцията.

Припомняме, че по-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

След това по предложение на премиера Петър Харалампиев беше освободен от поста председател на ДАБЧ. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук