Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

0
17764

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е обвинен като ръководител на организирана престъпна групаза корупционни и други престъпления.

Повдигнати са обвинения на още четири лица, сред които са председателят и главният секретар на агенцията.

Зам.-председателят Димитър Димитров не е сред обвинените. Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че „се работи“ с Димитров.

Припомняме, че вчера, 29 октомври, спецпрокурори обискираха от адреси на ДАБЧ в София, Кюстендил и Плевен.

Разследването е свързано с корупция за получаване на българско гражданство.

По думите на Гешев спецпрокуратурата работи с антикорупционната комисия. От СДВР охраняват действията по разследването.

Зам.-председателят на Комисията по антикорупция Антон Славчев обясни, че се касае и за вземане на подкупи. Той потвърди за над 20 задържани.

От ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев. В позиция те заявяват, че Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите в коалицията, а лидер на гражданското движение „БГ патриот“.

Припомняме, че около председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се разгоря скандал, след като стана публично известна негова снимка, на която той е с тениска с надпис „Wehrmacht“ – името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Тогава Харалампиев бе защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук