Порошенко обяви „исторически ден“ за църквата на Украйна

0
13670

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей I подписаха в Истанбул споразумение за създаване на автокефална украинска църква, съобщават руските медии.

„Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия“, заяви след подписването Порошенко, добавяйки: „Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква.“

Според него процесът по придобиване на автокефалия приключвал, като били създадени всички условия за подготовка на Вселенски събор, на който да бъде предоставен официалният документ на автокефалната украинска църква.

Вартоломей от своя страна изтъкнал, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, допълвайки, че подобни действия „ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години“.

Вселенската патриаршия обяви през миналия месец, че започва процес по предоставянето на автокефалия на украинската църква. Тя отмени решението от 1686 г., прехвърлящо Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия.

Взето беше и решение за сваляне на анатемата срещу патриарх Филарет от Киевската патриаршия и патриарх Макарий от Украинската автокефална църква.

В отговор Руската православна църква реши, че е невъзможно по-нататъшното евхаристийно общение с Вселенската патриаршия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук