Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител (ОБНОВЕНА)

0
13194

Правителството иска да получи мандат от Народното събрание да започне преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет.

Това обяви вицепремиерът и военният министър Красимир Каракачанов след редовното правителствено заседание на кабинета „Борисов-3“ в Министерския съвет.

Другите искания, които поставя правителството пред Народното събрание, са да разгледа и приеме доклада на Министерски съвет по въпроса за изтребителите и да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор.

Управляващите настояват от Народното събрание да възложи на министър-председателя на Република България да създаде организация за преговорите, в които да участват военният министър, финансовият министър и министрите на вътрешните работи и на икономиката.

Правителството иска проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект на инвестиционен разход в нов тип боен самолет.

Каракачанов обясни, че ако Народното събрание не даде желаните от тях правомощия, то правителството ще се съгласи с решението на парламента.

При всяко едно положение обаче да бъдат възстановени в максимален обем боеспособностите на българките въоръжени сили, призова той.

Каракачанов иска да осигури авиацията на военновъздушините сили за години напред.

Вицепремиерът припомни, че от вчерашното изявление на Белия дом е станало ясно, че САЩ са съгласни с финансовите рамки, които предлага българското правителство за закупуването на изтребител. Той обаче не можа да каже с колко милиона лева ще бъде намалена цената.

Каракчанов заяви отново, че не е имало никакъв политически натиск върху него. Той припомни, че до 21 декември една част от обществото или така наречените измислени евроатлантици са го критикували, че е бил американски човек, а други са твърдяли, че бил руския човек.

„Аз не съм нито руският, нито американският човек, а съм бългаски националист, който защитава българските национални интереси. Всички други твърдения са несериозни“, даде да се разбере вицепремирът.

Каракачанов отбеляза, че срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям от предварително записания.

Въпросът е колко ще бъде това отклонение“, обясни военният министър.

Преговорите със САЩ няма да бъдат в едно измерение, а те ще бъдат многократни, обясни вицепремиерът.

По думите му този въпрос няма как да бъде решен без ратификация на Народното събрание.

На свой ред началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира, че нов изтребител е крайно необходим на военновъздушните ни сили.

Той се надява в най-скоро време да се сключи договор при най-изгодните условия за държавата.

Ген. Боцев изрази надежда и Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговори със САЩ, за да може да бъде подписан договорът за закупуването на нов тип боен самолет.

Той благодари на съвместната комисия, която, по думите му, си е свършила перфектно работата.

По думите на командира на Военновъздушните сили генерал майор Цанко Стойков даването на мандат за преговори от Народното събрание би било исторически момент за българската авиация.

Шефът на ВВС подчерта, че F-16 са нови и модерни изтребители, които имат най-новото оборудване и въоръжение. С тях се очаква да бъдат изпълнени всички задачи, които се поставят пред военновъздушните сили занапред.

Според него това, че не се е върнала процедурата по избор на нов изтребител в изходно положение, заслужава благодарности.

Министърът на икономиката Емил Караниколов също заяви, че се надява парламентът да даде мандат на правителството да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на нов тип боен самолет.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук