Превозвачи: Пакетът „Макрон“ облагодетелства турски и руски фирми

0
8561

Ако пакетът „Макрон“ бъде приет, ще бъде създадено конкуретно предимство в страни, които са регистрирани извън Европейския съюз. Това обяви Росен Димитров, представител от превозваческия бранш след среща с президента Румен Радев.

Той благодари за подкрепата на всички институции и заяви, че в пакета „Макрон“ са включени абсолютно протекционистки текстове, целящи да закрият транспортния бранш в България.

Инвестициите в транспорта са най-мобилната инвестиция„, констатира Димитров и допълни, че чрез някои точки от пакета „Макрон“ се цели инвестирането в други държави.

Превозвачите негодуват, че основното изискване в пакета „Макрон“ е прибирането на шофьорите в рамките на три седмици обратно в България.

„Ако един шофьор е служител в немска фирма и чрез нея данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, той няма да има изискване да се връща на всеки три седмици обратно в страната на регистрация. Къде е тогава социалният елемент“, запита Димитров.

„Пакетът „Макрон“ е валиден само за фирми, регистрирани за страни членки на ЕС. Чрез този пакет и приемането му ще бъде създадено конкуретно предимство в страни, регистрирани извън Европейския съюз“, обясни Димитров.

Основен конкурент на европейския транспортен бранш са транспортните фирми от Турция и Русия.

Превозвачите очакват подкрепа от цялата държава, защото протесните действия са абсолютно категорични, правилни и в защита не само на българския транспортен бранш, но и на българската държава.

17% от БВП е благодарение на нашите приходи и дейности, настоя той.

Освен протест целта на превозвачите и подкрепата на институциите е да презентират позицията на България на всички международни инстанции. До настоящия момент събраните гласове в ЕП не достигат.

Превозвачите са събрали 17 гласа от възможни 49.

Димитров определи гласуването на пакета „Макрон“ като демагогия от един Европейски парламент, който след няколко месеца си отива.

С пакета от мерки се нарушва изконния принцип на ЕС – свобода на движение на хора, стоки, услуги и капитали.

„По никакъв начин няма да примем никаква цифра. Някои точки от пакета „Макрон“ са в защита на някои от превозвачите от старите страни членки от Европейския съюз“, подчерта Росен Димитров.

Протестът ще започне от 08.00 и ще продължи до 13.00 ч. на 10 януари. На него ще присъстват 600 души с 11 тежкотоварни автомобила.

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че лично транспортният министър Росен Желязков ще подкрепи протеста на превозвачите ни, като те имат и пълната подкрепа на правителството.

Президентът Румен Радев призова всички институции да се обединят в подкрепа на справедливите им искания.

От БСП също изпращат представители на протеста.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук