Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

0
5183

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и задържаните служители на агенцията остават постоянно в ареста. Решението е на Спецсъда, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Над четири часа магистратите от Спецсъда разглеждаха мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина.

Съдът уважи искането на прокуратурата и поиска постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на Марко Стойов.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли 2017 година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Четвъртата обвиняема бе освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Зам.-главния прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като „без аналог в новата ни история“.

Припомняме, че зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити „цели бидони с документи“, като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

На 29 октомври рано сутринта Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Хараломпиев бе предложен на този пост от ВМРО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук