Предсрочните избори да не ни плашат, съветва Сакскобургготски

На въпрос какво отражение в международен план биха имали евентуални предсрочни избори в България, той изрази мнение, че те са напълно нормална практика

0
2192

Никога не трябва да се гледа само „на парче“, винаги трябва нещата да се обмислят в перспектива. Това заяви Симеон Сакскобургготски по отношение на актуалната политическа обстановка в страната и ходовете, които трябва да предприеме правителството.

Запитан за гражданското недоволство и нестихващите протести той заяви, че България не е единствената страна, където има оставки. Напротив, това се случва и при много по-зрели демокрации, затова няма нужда да се акцентира излишно върху създалата се ситуация, увери той.

Сакскобургготски обаче е категоричен, че когато има признаци за нестабилност, това винаги има отзвук и в чужбина. Капиталът, инвестициите търсят спокойствие, предсказуемост и изрядна правова система, заяви бившият министър-председател.

На въпрос какво отражение в международен план биха имали евентуални предсрочни избори в България, той изрази мнение, че те са напълно нормална практика. Тя не бива да ни плаши, защото е част от демократичните процеси, увери той и даде пример с Великобритания и Испания, където също се говори за предсрочни избори.

Сакскобургготски не отрече, че по-добрият вариант е мандатите да се изкарват докрай и напомни за правителствата на Сергей Станишев и Иван Костов, които бяха по 4 години. Това винаги е добър признак, отсъди той.

По отношение на напрежението между президента и премиера Сакскобургготски не потвърди, че то е полезно за демокрацията, но увери, че винаги, когато има диалог и желание от двете страни, трудностите се преодоляват в името на доброто на държавата.

Запитан дали днешните политици се допитват до него, той потвърди, че постоянно има срещи с тях и поддържа контакти, но отрече да ги съветва. По негови думи така се осведомява по-добре, защото иначе до него достигат само половинчати новини, от които няма как да се изгради правилно мнение.

Във връзка със спомената промяна на управлението към президентска република, Сакскобургготски е на мнение, че това ще изисква немалко усилия. Това зависи от желанието на мнозинството, но в повечето страни президентът и правителството съществуват без съревнование, обясни той и даде пример със себе си и Георги Първанов. „Имахме чудесен контакт. Когато има желание, много неща се преодоляват“, заключи Сакскобургготски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук