Президентът изпрати антрактиците ни с националното знаме

0
4239

Президентът връчи националното знаме на членовете на 27-та българска антарктическа експедиция дни преди заминаването им за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън. Това се случи днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Румен Радев заяви, че българските антарктици винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция.

През настоящия полярен сезон родните учени ще извършват проучвания в областта на климатичните промени и ще изследват биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

Държавният глава подчерта, че изследването на Антарктида вече е необходимост, а не просто любопитство и екзотика, тъй като може да служи за барометър на глобалните климатични промени.

Той изрази гордост и от проявената далновидност от страна на българската държава и българските учени. Благодарение на нея днес страната ни разполага със своя антарктическа база и институт, заяви Радев и допълни, че България има авторитет на държава пионер в проучванията на Антарктида.

Според него е изключително важно да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата, и посочи, че все повече млади хора проявяват интерес към изследването на ледения континент.

Президентът не пропусна да благодари и на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за съвместната работа на експедициите от различните държави.

От своя страна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев изрази гордостта си от факта, че българската полярна база е център на научни изследвания от цял свят и потвърди, че през годините родните изследователи винаги са разчитали на подкрепата на президентската институция в трудни условия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук