Приватизация, политика, палежи: Фамилия Баневи под прожекторите

Не за първи път в центъра на скандала

0
22122

Арестуваният вчера Николай Банев влиза в бизнеса в средата на 90-те години, създавайки приватизационния фонд „АКБ Форес – социален”.

Чрез фонда придобива дялове в много дружества, сред които „Полимери”-Девня и курорта „Русалка”. За няколко години е собственик на футболния „Берое”, като между него и феновете има сериозни търкания.

Става и бизнес партньор с издирвания сега хотелиер Ветко Арабаджиев, с когото придобиват частен самолет.

През 2015 г. взрив избухва в един от офисите на бизнес фамилията в столицата. Оказва се пиратка. От чужбина обаче Евгения Банева определя посегателството като репресия. Отново през 2015 г. лимузината на Банева е потрошена с бухалки в столицата.

През пролетта на 2016 г. булдозери влизат в имението на Банев за премахване на незаконни постройки в технологичната територия на „Ню Бояна филм“. Жена му нарича случилото се „самоуправство”.

Месеци по-късно имената на Баневи изплуваха от „Досиетата от Панама” като акционери и пълномощници на фирми в няколко офшорни зони. Същата година палят вилата им в столичния квартал „Бояна”.

При друг палеж изгарят седем лимузини в техен гараж в София. Банев го свързва с участието си в изборите за президент, на които получава 4 хиляди гласа. Две години по-рано съпругата му също пробва да пробие в политиката – като независим кандидат за евродепутат събира над 6000 гласа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук