Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

0
16359

Държавният глава Румен Радев е изпратил писмо до главния прокурор, с което го е сезирал за получен в администрацията на президентството сигнал за нередности в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сигналът е получен на „Дондуков“ 2 на 9 март 2017 година.
Писмото до Цацаров е изпратено на 20 март 2017 година.

Припомняме, че вчера, 31 октомври, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи – прокуратурата и ДАНС.

„Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата“, изтъкна вчера Радев.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието (МП).

В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство.

В сигнала имало изложени и множество твърдения за „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“.

Подателят също така претендирал да се разпореди ревизия на работата на министъра на правосъдието за периода от месец юни 2016 г. до месец януари 2017 г.
Претенцията е мотивирана с това, че има решения на Съвета за българско гражданство, които били взети в нарушение на закона.

Припомняме, в посочения период (юни 2016 – януари 2017 г.) на власт беше второто правителство на премиера Борисов. Тогава министър на правосъдието беше сегашният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, която пък смени подалия оставка Христо Иванов.

В сигнала до президента приложени са подадени и други сигнали, които вече били изпратени до министър – председателя и до ДАНС по въпроса.

На 31 март 2017 г. прокурор от ВКП издава постановление, с което възлага на ДАНС да направи пълна проверка по изпратения сигнал.

В хода на проверката са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник – министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката.

На 5 юни 2017 година от същия подател постъпва нов сигнал, съотносим към първия.

Във втория сигнал имало конкретни оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното правоотношение на подателя на сигнала. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер).

ДАНС започнали проверка и по този сигнал. Заключенията от проверката – липса на данни за извършени престъпления.

С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът – повод за започване на проверката, нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити „цели бидони с документи“, като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

По-рано днес Спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук