Прокуратурата проверява защо е паднала фасадата на благоевградския мол

0
2212

Благоевградската районна прокуратура ще провери случая с падналата облицовка на мола в града, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че при силния вятър на 24 септември падна фасадата на търговски комплекс – МОЛ „Ларго“.

Първо се е срутила цялата метална обшивка на източната страна на сградата. Минути по-късно паднала и част от южната фасада. По време на инцидента в сградата на търговския център е имало около 20 души, които са били евакуирани.

Няма пострадали хора.

От държавното обвинение обясняват, че ще направят комплексна проверка на информацията за нарушение на строителните книжа по приемането на обектаи при изграждането на конструкцията на фасадата.

Прокурор се е разпоредил експерти от Община Благоевград и Регионална дирекция за национален строителен контрол да установи данни за фирмата изпълнител, изградила фасадата.

Контролните органи трябва да разберат дали документите и конструкцията съответстват на строителните изисквания, кой и как е осъществил надзора върху обекта и пускането му в експлоатация, както и дали са извършвани контролните проверки.

Материалите от комплексна проверка следва да бъдат предадени в Районната прокуратура в едномесечен срок.

Малко по-късно концесионерите на мола заявиха, че ще поискат да бъде направена експертна оценка на строително-ремонтни и монтажни дейности, направени преди пет години.

Вътре в сградата няма поражения, поясни председателят на областния щаб за реакция при бедствия и областен управител Бисер Михайлов.

Според директора на пожарната служба в Благоевград Георги Пармаков, при евакуацията на хората от сградата и района около нея са изпълнени всички изисквания. По думите му, към момента на инцидента аварийните изходи са били отворени.

Достъпът до сградата остава забранен. Спряно е електрозахранването.

Охраната на сградата ще продължи денонощно. Обезопасяване и възстановяване на щетите трябва да са на концесионера, подчерта областният управител Бисер Михайлов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук