Прокуратурата разследва и други болници за източване с онколекарства

0
4353
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Разследването продължава ви уверявам, че ще се достигне и до други лица, които са злоупотребявали с лекарства. Това заяви прокурорът Лидия Манолова, която е наблюдаващ прокурор по случая за източването на Здравната каса чрез търговия на черно с лекарства за онкоболни.

Пред bTV прокурорът заяви, че на този етап държавното обвинение все още не разполага с информация за това в какви размери престъпната група е присвоявала и злоупотребявала с лекарства. От фактурите обаче, които са иззети от търговеца на онколекарства, може да се направи извода, че става въпрос за източване в големи размери.

По думите на Манолова разследването ще продължи и в други болници на територията на страната.

Припомняме, че вчера, 6 октомври, Специализираният наказателен съд постанови четирима от обвинените за износ на онколекарства да останат в ареста за постоянно. Прокуратурата поиска мярка „задържане под стража“ спрямо 6 души.

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление, решиха магистратите.

Съдът наложи по-леката мярка – домашен арест, на лекарките Зора и Небесна Балджийски от столичната болница „Йоан Павел“ и на фармацевтката Светлана Тюлекова от болницата „Свети Мина“ в Благоевград. Решението беше мотивирано със здравословни причини.

Адвокатите на задържаните бяха категорични, че към момента няма ясно обвинение, нито достатъчно доказателства, на база на които съдът да мотивира решението си лицата да останат постоянно в ареста.

Решението на спецсъда подлежи на обжалване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук