Проф. Драганов с разбиващ коментар пред ПИК и „Ретро“: Нинова и цинизъм на квадрат

0
1281

Автор:Проф. Драгомир Драганов, „Ретро“

Първоначално тя тържествено обяви, че „изтегля“ три-четвърти от депутатите си и ги праща да ходят „сред народа“. Кой точно народ, аз така и не разбрах. Все пак се броя за част от него, ама жив депутат при мен досега не съм видял.

После обаче научих, че преди да тръгнат „сред народа“, депутатите от БСП ще прекарат два дни в спа център. По сполучливата дешифровка на един форумец „спа“ означавало „секс, пийване и ’апване“.

Ми правилно! След изнурителната лятна почивка по Черноморието и на Халкидики „при бате Краси“ те се нуждаят и от заслужен отдих! Че хем и да им набият канчетата за „Визията за България“, защото огромната част от тях май не я вдяват.

То и аз не успях де, колкото и да се старах. А може би, както казваше баба ми, лека ѝ пръст, „уж си учен, ама си много прост“.

Ми май така излиза. Като се почне от заглавието на документа, и тръгват да ми се губят понятията.

В превод на български „визия“ означава „виждане“. Вероятно обаче творците на „визията“ умишлено са избрали точно този термин. Защото ако има „виждане“, може да се стигне и до „проглеждане“. Сиреч народът, сред който ще се втурнат БСП депутатите, наистина да прогледне, че това е поредната димка на ръководството на БСП.

А иначе вероятно баба ми е била права, но все пак съм попрочел и някои книжки. Включително и за разликите между лявото и дясното.

Та според политическата наука лявото е социално, а дясното – либерално.

Пак според нея лявото е прогресивно, а дясното – консервативно.

И пак според нея лявото защитава правата на бедните, а дясното – интересите на богатите.

Ми хайде наместете сега, почитаеми читатели, БСП в тази схема.

Тя просто хич не влиза в лявото.

Лявото означава прогресивно-подоходен, а не плосък данък. Сиреч колкото е по-богат един човек, толкова повече данъци да плаща. И обратно – по-бедният да плаща по-малко.

Лявото означава и диференциран ДДС. По-нисък за хапчета, за битово отопление и т.н.

Лявото означава и мерки (а не само дрънканици) за преодоляване на демографската криза. Това ще рече примерно детски пелени и колички без данъци, бебешки играчки с нулев данък и други.

Лявото означава да разпределиш справедливо и данъчното облагане за стоки от първа необходимост. За плодове, зеленчуци и млечни продукти – 4%. Който иска, да хапва и месо – 10%. А на когото му се пие вино или друго – 20%. И така най-бедната част от обществото си прави сметката.

Това, естествено, не е моя измислица. Има го в Швеция, Франция, Италия, Испания, че даже и в уж най-консервативната Великобритания. Но не и във „визията“ на БСП.

Лявото означава и да очертаеш наистина прогресивно „виждане“ за младите. Сиреч перспектива да прогледнат бъдещето си в България, а не като ратаи из „пустата чужбина“.

А не като консерва да въздишаш по 9 септември 1944 г. и колко хубав бил станал животът след това. Пък дори и поради факта, че и искрените носталгици по онова време лека-полека се стопяват. По чисто биологични причини…

Едно време болшевиките в Русия също започнали подготовката за преврата си с „хождение сред народ“. Сиреч просветените лидери да обяснят на непросветените мужици как ще вземат парите на богатите и ще ги раздадат на бедните.

Е, сега другарката Нинова хем повтаря идеята за „хождението“, хем я обръща съвсем наопаки.

Тя води депутатите си на спа, като че ли целокупният народ живее в подобни центрове.

Тя обещава на клетите си подопечни, че ще им възстанови загубите от депутатските глоби от партийната субсидия, но пропуска да обясни, че това са от наши, на данъкоплатците, пари.

И това пък ако не е цинизъм, здраве.

Въобще една, ама наистина, „много лява“ партия.

Толкова лява, че даже и направи услуга на г-н Борисов, като изтегли депутатите си преди гласуването на новите министри.

На мен лично ми мирише на някаква договорка. Дано не съм прав…

pik.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук