Психиатър за убиеца на Виктория: Импулсивен, емоционално нестабилен, ревнив психопат

Вероятно не е психично болен

0
5258
Снимка/източник: Личен профил Виктория Маринова ФБ

„Става въпрос за импулсивен, емоционално нестабилен, ревнив психопат, който е извършил убийството и чак след това е осъзнал какво е направил и се е опитал да заличи следите“, коментира пред „Фокус“ психиатърът д-р Веселин Герев по повод убийството на 30-годишната журналистика от Русе.

По думите му вероятността да го извърши психично здрав човек психопат е 99% реалност, отколкото да го извърши страдащ от психично заболяване човек. „Той не би постъпил по този начин. Тежки криминални деяния имат по-малко от 8 на 1000 психично болни регистрирани хора. Това е проучване на Клиниката по съдебна психиатрия в София“, каза още д-р Герев. Според него, когато деянието е извършено с особено голяма жестокост, става въпрос за убийство от ревност.

„Имал съм такива случаи и действително яростта на човек, който се чувства по някакъв начин излъган поради ревностни причини, е най-голяма. Мисля, че проблемът не е толкова свързан с работата на жената, а по-скоро е свързан с някакъв емоционален проблем и то от някакъв ревнив партньор най-вероятно. Когато става въпрос за ревност, не се дават предупреждения. Когато става въпрос за лични взаимоотношения, се действа. Ревнивите мъже и жени са толкова обсебващи, че не могат да си представят психологически, че дори човек, да кажем, ходи или диша без те да са до него. В повечето случаи тези убийства се извършват не само по жесток начин, но и биват последвани от самоубийство. Зависи от степента на психопатията на извършителя. Подсъзнателната мисъл е „Никой няма да те има и заедно ще сме на оня свят“. В случая не е така. Но много е възможно, ако убиецът бъде открит и бъде притиснат, той да се самоубие. Имало е и такива случаи“, каза още д-р Герев.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщиха в Рус, че се работи по всички версии – от „случайно посегателство от лице с психически отклонения и със силно изразен полов нагон“ до планирано посегателство и личен мотив. По думите им нито една от тях не се подценява или изключва. Разследващите екипи работят паралелно по всички версии, за да не се изпусне нещо и да има загуба на време.

Маринов и Цацаров определиха действията на извършителя като „изключително брутални и жестоки“. Екип от Института по психология изготвят психопрофил на предполагаемия извършител. Изследва се и животът на жертвата – както в личен, така и в професионален аспект.

Маринов коментира, че е твърде рано и все още няма съвпадение от ДНК-резултатите. По думите му Институтът по криминология работи на пълни обороти, като всички „находки“ се изпращат незабавно за експертиза.

Тялото на 30-годишната журналистка Виктория Маринова беше открито в ранния следобед на 6 октомври (събота) в обрасла с растителност зона край брега на Дунав. На няколко метра от него са намерени и вещи на жертвата. Липсвали са мобилният ѝ телефон, ключовете от автомобила ѝ, очилата ѝ, както и част от дрехите. Преди да бъде убита е била изнасилена. Смъртта й е причинена от удари в главата и задушаване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук