Първият готов участък от третата линия на метрото се очаква догодина

0
1142

Проектът за развитие на столичното метро е съвместен проект, който се финансира по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура, която се управлява от Министерство на транспорта. Проектът се развива по план и графикът се изпълнява. Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде агенция „Нюз.бг“.

Към момента 76% от дейностите по първия етап са изпълнени. Над 80% са изпълнени дейностите, свързани с работата на тунелопробивната машина, подчерта кметът. Машината е изработена специално за града поради тежките условия, като на ден преминава между 15 и 20 метра и вече е пред метростанцията на Орлов мост, заяви Фандъкова.

Във връзка с това и необходимостта машината да премине под линия 1 на метрото, от съображение за сигурност, на 3 и 4 ноември ще бъде спряно движението на метровлаковете по първата линия между метростанциите Сердика и Национален стадион Васил Левски. От Столична община ще осигурят автобусен транспорт, който да обслужва гражданите в този участък по графика на метрото.

Влаковете ще спрат в края на работния ден в петък и ще продължат да се движат по линия 1 рано сутринта в понеделник, увери Фандъкова.

Спират метрото за "Сердика" и стадион "Васил Левски" в почивните дни

Спират метрото за „Сердика“ и стадион „Васил Левски“ в почивните дни

Копаят третия лъч, а Фандъкова го инспектира


Само след година столичани ще могат да ползват първия участък от третата линия метрото. Очаква се тя да обслужва още около 130 000 души дневно. Част от проекта за метрото е и ново депо. До края на годината трябва да е напълно готово, а 9 от 10 метровлакове вече са там.

Министърът на транспорта заяви, че изграждането на етап 1 и етап 2 са гаранция за доброто управление и европйеско съфинансиране, както и ефективното използване на транспорта. Той коментира, че европейският ресурс при изграждането на столичния метрополитен е един от най-добрите примери за усвояване на европейските средства и европейската солидарност.

Фандъкова отбеляза, че строителството на метрото не спира дори в кризисни ситуации. Променя се и средата, в която съществува метрото, добави още тя.

Инж. Братоев от „Метрополитен“ ЕАД подчерта тежките условия, при които протича строителството. Около 3 км от третата линия на метрото минава под реки. В участъка от Красно село до бул. България има наличие на река, която е на няколко стотина хиляди години. „Важното е да има хора, които да вземат подходящите технически решения“, изтъкна той.

След приключване работата на метрото край парка на Военна академия ще се възстанови пресъхналото езеро, подчерта Фандъкова.

Новият лъч на метрото ще влезе в експлоатация до есента на следващата година. Първите пет станции ще бъдат готови до края на септември 2019 г.

Във връзка със затрудненията поради реконструкции в града столичният кмет помоли за разбиране и търпение, тъй като всички срокове до момента се спазват.

Фандъкова вижда заблуди и фалшиви новини за столичните ремонти

Фандъкова вижда заблуди и фалшиви новини за столичните ремонти

Тя отказва да коментира дали ще се кандидатира на следващите местни избори


„След пускането на цялата улица като пешеходна зона с преминаване на трамвай ще има много по-голям интерес към заведенията и магазините там“, смята Фандъкова.

Предвижда се запазване на базарът за книги на площад Славейков. Столична община ще продължи разговора със собствениците, за да се промени видът на знаковото пространство.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев заяви, че до средата на ноември трамвайното движение ще бъде възстановено заедно със спирките по улица „Граф Игнатиев“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук