Първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! „Демократична България“ поиска спиране на сделката с Гергов за варненския ЦУМ

0
1611
Снимка: "Демократична България"

Репортер по темата: Нина КРЪСТЕВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / ВАРНА

Съпредседателите на „Демократична България“ – Христо Иванов от „Да България“, Атанас Атанасов от ДСБ и Владислав Панев от „Зелените“ заявиха, че обмислят да сезират Европейската комисия за спиране на сделката на община Варна за покупка на „ЦУМ – Варна“ АД за над 43 милиона лева от Георги Гергов.

Атанасов и Иванов дадоха пресконференция в морската столица, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от Варна.

От политическата формация вече са сезирали по случая областния управител и варненската окръжна прокуратура.

Ако предприетите досега действия не доведат до прекратяване на сделката, предстои за казуса да бъде информирана и Европейската комисия зарадинеправомерна държавна помощ.

От коалицията разпространиха изявление, в което се настоява областният управител да упражни правомощията си и да върне на Общинския съветрешението за покупката на „ЦУМ – Варна“ за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му пред административния съд. Освен това те апелират Окръжната прокуратура да подаде протест пред административния, като оспори законосъобразността на решението на Общинския съвет и поиска спиране на предварителното му изпълнение.

Основанията за подобни правни действия са посочени от „Демократична България“ в седем пункта:

  1. Решението на Общинския съвет е в нарушение на Конституцията и на Договора за функциониране на ЕС. То е нецелесъобразно и в ущърб на гражданите.
  2. Предвижда се сделката да бъде финансирана със средства от държавния бюджет. С необяснима скорост, на 10 октомври Министерският съвет прие Постановление № 219/2018г. за трансфер на 43 244 000 лева на община Варна, но парите са за „решаване на инфраструктурен проблем“. В Решението на ОбС-Варна за покупката на „ЦУМ – Варна“ АД не е посочен „инфраструктурен проблем“, а ясно се посочва само покупката на 100% от капитала на „ЦУМ-Варна“ АД.
  3. Всички обстоятелства сочат, че то цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице – Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна.
  4. В Решението на ОбС – Варна е посочено, че сделката за „ЦУМ – Варна“ АД, трябва да е с „Пълдин туринвест“ АД. От документите е видно, обаче, че „Пълдин туринвест“ не е собственик на тези акции от 02.07.2018 г., когато ги е продало на „Слънчев ден“ АД.
  5. Няма обяснение защо Община Варна купува акции от търговско дружество (което в продължение на години генерира загуба), а не купува само терена, за който се твърди, че е „дългогодишен проблем“ в центъра на града.
  6. Оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване (в нарушение на действащи нормативи) и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без ПУП, без каквито и да е било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект.
  7. Няма правен анализ на имуществото на купуваното дружество „ЦУМ – Варна“ АД и няма никаква яснота какво точно всъщност се купува.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук