Първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! НОИ утвърди проектобюджета си за ДОО 2019 г.

0
3507
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година, съобщиха от пресслужбата на института в съобщение до редакцията на Информационна агенция „Дейли Прес“.

На днешното заседание членовете на Надзорния съвет се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

В проектобюджета за ДОО за 2019 година са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Междувременно обаче от Българската търговско-промишлена палата (БТПП)се обявиха против бюджета на НОИ.

Според БТПП в проектобюджета се предвижда увеличение на максималния осигурителен доход на 3 000 лв., с което се погазва постиганото преди три години споразумение между работодатели, синдикати и държава за реформи в пенсионната система.

БТПП: „Вместо да се стимулират висококвалифицираните служители, те се натоварват с тежести.

 

От търговско-промишлената палата тълкуват, че вместо в условията на недостиг на кадри и особено на висококвалифицирани такива, държавата да гледа в посока да ги мотивира да останат в България, тя ги натоварва с допълнителна тежести.

„Повишаването на максималния осигурителен доход е точно стъпка в противоположна посока по повод лошата статистика за емиграцията и задържане на квалифицираните кадри у нас“, пишат от БТТП.

В прессъобщението се посочва още, че новият бюджет за ДОО за 2019 година не представлява тежест само за висококвалифицираните работници, но и за техните работодатели, „които плащат 60% от осигуровките, при все че отдавна са си направили плановете за разходи за заплати и осигуровки… Как искаме да има нови инвестиции (до юли т.г имаме 63% спад на чуждите инвестиции в България), като непрекъснато правим промени, които водят до несигурност в икономиката и държавата си прехвърля дефицитите върху бизнеса.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук